2024. április 26., péntek

Elfogyott az idő

Hashim Thaçi szerint év végéig mindenféleképpen meg kellene oldani a koszovói kérdést

Folytatódnak az értékelések azzal kapcsolatban, hogy mit veszít Szerbia és Koszovó azzal, hogy július elején nem kerül sor Párizsban a nyugat-balkáni csúcstalálkozóra, amely az április végén Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia államfő kezdeményezésére Berlinben megtartott találkozó folytatása lett volna. A szerb államvezetés képviselői eddig abbéli véleményüknek adtak hangot, hogy a találkozó megtartása elejétől kezdve kérdéses volt, tekintettel arra, hogy Pristina továbbra sem mutat hajlandóságot a tavaly novemberben a szerbiai, továbbá a bosznia-hercegovinai behozatali termékekre elrendelt 100 százalékos vám hatályon kívül helyezésére, vagy legalább ideglenes felfüggesztésére.

SZERBIA EGYET KÉR

Ivica Dačić

Ivica Dačić (fotó: Beta)

Ivica Dačić külügyminiszter egyetért ezekkel a meglátásokkal, szerinte semmi esély nem volt arra, hogy Emmanuel Macron összehívja a találkozót, hiszen Pristina nem helyezte hatályon kívül a védővámot. A szerb külügy vezetője az Ine Eriksen Søreide norvég külügyminiszterrel folytatott beszélgetést követően újságírói kérdésre válaszolva nyilatkozott a párizsi csúcstalálkozó elhalasztásáról, kifejtvén, hogy ha valaki ezzel veszít, az elsősorban nem Szerbia, hanem Pristina, azaz Hashim Thaçi koszovói államfő. Dačić szavai szerint Thaçi saját maga is elismerte, hogy a nyugati országok Koszovót hibáztatják, amiért nem sikerült megszervezni a párizsi csúcsot. Ezzel ellenben Szerbia nem akadályozza a folyamatokat – tette hozzá Dačić.

– Mi csak azt kérjük, hogy helyezzék hatályon kívül az egyetlen intézkedést, amely ellehetetleníti a párbeszéd folytatását. Ez nem gazdasági, hanem politikai intézkedés, és amíg hatályban van, addig lehetetlen folytatni a tárgyalásokat. Szerbia számára emellett az a legfontosabb, hogy kompromisszum szülessen Belgrád és Pristina között. Olyan megoldásra van szükség, ami mindkét fél számára elfogadható, nem pedig harmadik fél által ránk erőltetett megoldásra. Persze a kompromisszum nem az, hogy bárki követelje Koszovó államiságának az elismerését Belgrádtól – taglalta Dačić.

Válaszolva az újságírói kérdésre, hogy mekkorák az esélyek Oroszország, Kína és az USA bekapcsolódására a párbeszédre, a szerb külügyminiszter közölte, hogy egyelőre semmi sem utal a párbeszéd bárminemű módosítására. Mint hozzátette, ha Belgrád és Pristina Brüsszel közvetítésével esetleg nem jutna közös nevezőre, akkor az ügynek az ENSZ előtt a helye, ott pedig Oroszország és Kína is kifejthetné álláspontját. Dačić értékelése szerint pillanatnyilag az is gondot okoz, hogy az EU kádergondokkal küzd.

TÁMOGATJÁK A HATÁRKORREKCIÓT

Hashim Thaçi arra figyelmeztette a közvéleményt sajtónyilatkozatában, hogy ha Belgrád és Pristina az év végéig nem jut zöld ágra a kapcsolataikat hosszú távon rendező megállapodásban, az súlyos következményeket von maga után, egyebek mellett a térség stabilitása szempontjából is. Mint hozzátette, „Koszovó államként kívánja rendezni kapcsolatait Szerbiával, a szomszédos állammal”.

Thaçi értékelése szerint a párbeszéd tekintetében határozott határidőkre, célokra és biztosítékokra van szükség, továbbá a nemzetközi közösség, beleértve ebbe az EU-t és az USA-t, támogatására is. A koszovói elnök elégedettséggel nyugtázta, hogy az aktuális közvélemény-kutatások szerint a lakosság egyre nagyobb hányada támogatja a határkorrekció tervét, vagyis azt az elképzelést, hogy Medveđa, Bujanovac és Preševo helyi önkormányzatokat csatolják Koszovó területéhez. Elnökként erkölcsi kötelezettsége segíteni a Preševo-völgyi albánokat vágyálmuk megvalósításában – jegyezte meg Thaçi, majd leszögezte: mindenki számára világos, hogy sem Szerbiának, sem Koszovónak nincs többé ideje elodázni a kérdés megoldását.