2024. április 26., péntek

Expolgármester a főesélyes a brit miniszterelnöki tisztségre

Már csak négyen maradtak versenyben tegnapra a brit miniszterelnöki székért. Számuk az este (a lapzártánk után tartott szavazáson) viszont kettőre csökkent. Közülük kerül ki a kormányzó Konzervatív Párt új vezetője, aki a miniszterelnöki tisztséget is megkapja.

Theresa May eddigi pártvezető, kormányfő a brit EU-kilépési (Brexit) huzavona miatt mondott le a közelmúltban. Helyére a legesélyesebb jelölt, Boris Johnson exkülügyminiszter, London volt polgármestere, aki a toryk parlamenti (alsóházi) frakciójában szervezett választási erőpróba-sorozatban eddig a legtöbb szavazatot kapta képviselőtársaitól. A pártvezetői tisztségért folyó versenyben tíz jelölt indult, akik közül a legkevesebb voksot bezsebelők kirostálódtak.

Az utolsó fordulóba két jelölt kerül, ám arról, hogy melyikük legyen a pártelnök, illetve a kormányfő a párt tagsága levélben szavaz. Az eredményhirdetés júliusban várható. A jelek szerint a konfrontatív stílusáról ismert Johnsonnak a jelenle- gi külügyminiszterrel, a diplomáciai érzékére és kifinomultságára büszke Jeremy Hunttal kell a végén megmérkőznie a pártelnöki, illetve a miniszterelnöki helyért.