Újabb lehetőség a fejlődésre

A Prosperitati Alapítvány hetedik pályázati köréről tartottak ismertetőt Magyarkanizsán

j

2019. június 20., 11:35 >> 2019. június 28., 10:05

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Kedden este a magyarkanizsai Művészetek Házában tartották meg a Prosperitati Alapítvány legújabb pályázati köréről szóló tájékoztatót, amelynek keretében az alapítvány és a Vajdasági Magyar Szövetség tisztségviselői – élükön Pásztor Istvánnal, a párt elnökével – vázolták fel az anyaország által kínált támogatási lehetőségeket. A résztvevők emellett első kézből értesülhettek az újdonságokról, valamint kérdéseket is feltehettek a vendégeknek.

A rendezvényen jelen volt Nagy Zita, a Prosperitati Alapítvány központi irodájának stratégiai osztályvezetője, Lulić Márki Anna, aki jogászként dolgozik az alapítványnál, valamint Nagy Miklós, az alapítvány igazgatóbizottságának tagja is, akiktől az egybegyűltek fontos információkhoz juthattak a pályázati kiírásokkal kapcsolatban. A vendégek elmondták, hogy a hetedik pályázati kör tíz kiírásból tevődik össze, amelyek a következők: falusi házak vásárlása, földvásárlás, zárt rendszerű, munkaintenzív növénytermesztés, állattenyésztés, többéves ültetvények, kisfeldolgozók kapacitásának bővítése, valamint eszközbeszerzés, szabványok bevezetése, kezdő turisztikai vállalkozók támogatása és a meglévő turisztikai vállalkozások szálláskapacitásának fejlesztése.

Nagy Zita kifejtette, újdonságnak számít és majdnem minden pályázati kiírás esetében érvényes, hogy azon pályázók, akiknek három vagy ennél több 18 évnél fiatalabb, tehát kiskorú gyermekük vagy nappali tagozatra járó nagykorú gyerekük van, és ezt igazolni is tudják, az önrész mértéke huszonötről tíz százalékra csökken. Ugyanakkor a megpályázható összegek nagysága is változott.

– A mezőgazdaságban 1,5 millió dinár pályázható meg, a tenyészállatok esetében azonban két kategória van, a támogatás mértéke 800 ezer és 1,5 millió dinár közé tehető. A házak esetében változatlanul 1,2 millió pályázható meg. A kezdő turisztikai vállalkozók 1 milliót igényelhetnek, a meglévő turisztikai vállalkozások pedig 1,5 millióra pályázhatnak – emelte ki Nagy Zita, aki kitért arra is, hogy a turizmussal kapcsolatos pályázati kiírások esetében az elsődleges cél a magánszállások fejlesztése, ugyanis azt szeretnék elérni, hogy minél több vállalkozó vegyen részt az idegenforgalomban.

Pásztor István elmondta, hogy a tíz pályázási lehetőségből álló újabb csomagot május 23-án jelentették be, az ismertetőkampányt pedig éppen Magyarkanizsán kezdték el.

– Az ismertetőkampány rendeltetése, hogy felkeltsük az érdeklődést a pályázatok iránt, habár úgy látom, az emberek zöme ismeri ezeket a lehetőségeket, és élni is kíván velük. Ettől függetlenül újra és újra el kell mondani ezeket a dolgokat. Ebben a körben tíz pályázatot hirdettünk meg. Vannak olyan pályázási lehetőségek, amelyek már ismertek az elmúlt hároméves ciklusból. Gondolok itt a föld- vagy házvásárlásra, ugyanakkor vannak újak is, mint például a turizmusfejlesztéssel kapcsolatos kiírások. Ahogy meghirdettük, a Prosperitati Alapítvány igazgatóbizottsága és irányító testülete által elfogadott turizmusfejlesztési stratégia kellene legyen az elkövetkező fejlesztési ciklus egyik fő csapásvonala, amiben igen nagy lehetőségek vannak. Mi abban szeretnénk segíteni az embereknek, hogy a jövőben minél erőteljesebben és minél hatékonyabban ki tudják használni ezeket a lehetőségeket, továbbá azt szeretnénk elérni, ha a mezőgazdaság, a hazai termékek előállítása és a turizmus valahol összeérne egymással, és ehhez meg is vannak az adottságaink. Elég, ha például azokat a fürdőfejlesztéseket vesszük figyelembe, amelyek itt, a környékünkön zajlanak, vagy a különféle rendezvényeket, amelyek igen nagy jelentőséggel bírnak – hangsúlyozta Pásztor István, hozzátéve, reményei szerint a mostani pályázati lehetőségek a meglévő vállalkozások megerősödését és az újak létrejöttét szolgálják majd.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége