2024. április 26., péntek

Weber akár el is bukhatja a versenyt

Az EU-csúcson bizonytalan alkudozás kezdődik a legfontosabb új vezetőkről

Ma kezdődik Brüsszelben a kétnapos EU-csúcs, amelyen az Európai Tanács (ET) javaslatot tehet az Európai Bizottság (EB) új elnökének személyére. Hírek szerint a korábbi favorit Manfred Webernek sem ebben a testületben, sem az Európai Parlamentben (EP) nincs kellő támogatottsága. Emmanuel Macron francia elnök bizalmatlan vele szemben, s állítólag már eddigi fő támogatója, Angela Merkel német kancellár is hajlandó lenne beáldozni – persze nem ingyen.

Újabb csúcsértekezletet tart ma és holnap Brüsszelben az uniós kormány- és államfőket tömörítő Európai Tanács. Fontos személyi kérdésekben kellene dönteniük. Meg kellene állapodniuk például arról, hogy kit jelölnek Jean-Claude Juncker utódjául az EB élére.

A jelöltet (és az uniós biztosjelölteket) ezután az EP-nek is meg kell szavaznia. Ha ez nem történik meg, elölről kezdődik a procedúra: az ET-nek új jelöltről kell megegyeznie.

Az új EB-elnök november 1-jén veszi át hivatalát Junckertől.

Lehetséges azonban, hogy ezúttal még nem sikerül megállapodni. Az EP-választások után kezdődött tárgyalások az uniós vezetői posztok elosztásáról ugyanis nem hoztak áttörést – sem tagállami szinten, sem az EP-ben.

„Időre van szükség. Bár a pártok nem ugyanolyan erősek, nincs köztük akkora különbség. Kivárnak, és megpróbálják a számukra lehető legjobbat kihozni a helyzetből” – mondta egy magas rangú uniós tisztségviselő.

Az viszont biztos, hogy az új EP, amely július 2-án kezdi meg a munkáját, minden eddiginél töredezettebb, megosztottabb lesz, mert az eddigi két nagy és meghatározó pártcsaládnak, a kereszténydemokratáknak (EPP) és a szociáldemokratáknak (S&D) most először együtt sem lesz többségük. Ezért rá vannak szorulva a kisebb pártcsoportokra. A háttérben tehát minden korábbinál nagyobb alkudozás zajlik.

A négy legnagyobb frakció (a kereszténydemokraták, szociáldemokraták, liberálisok és a Zöldek) vezetői hétfőn ismét egyeztettek az együttműködésről, ám eredmény nélkül.

Az EB élére pályázó néppárti csúcsjelöltnek, a bajor Manfred Webernek eddig nem sikerült megszereznie a szükséges támogatást.

Az EU két meghatározó tagja, Németország és Franciaország sem tud megállapodni az új EB-elnökről. Angela Merkel német kancellár egyelőre kitart Weber mellett, ám Emmanuel Macron francia elnök – akinek pártja, az En Marche! a közelmúltban csatlakozott az EP liberális frakciójához – továbbra sem támogatja őt.

Más források szerint a német kormány egyre kevésbé bízik Weber sikerében, és ha az EP nem áll be mögé, Merkel is hajlandó lemondani róla egy másik uniós csúcsposztért cserébe. Berlin az Európai Központi Bankkal (ECB) vigasztalódna, amelynek élére Jens Weidmann Bundesbank-elnököt ültetné.

Brüsszeli bennfentesek úgy látják, hogy a bajor politikus elutasítása csak idő kérdése.

Weber azonban még bízik a sikerben: a közelmúltban Varsóban és Rómában próbált támogatókat szerezni. Pártcsaládja pedig továbbra is őt akarja az EB élén látni.

A Néppárt egyhangúlag támogatja Webert, nincs B terv – jelentette ki a múlt héten Juncker. Vele ellentétben több EPP-tag hiányosnak tartja Weber vezetői kvalitásait, s kételkednek abban, hogy elegendő támogatottsága lesz az ET-ben.

Több forgatókönyv is lehetséges, ám három tűnik valószínűnek. 1. A mostani EU-csúcson senki sem kap elegendő támogatást, ezért újabb találkozót hívnak össze. 2. Megállapodnak egy másik jelöltben, aki lehet a liberális Margrethe Vestager vagy a szociáldemokrata Frans Timmermans. 3. Ideiglenesen félreteszik a „Weber-kérdést”, és megválasztják az ET, meg az ECB új elnökét – a két poszthoz ugyanis nem kell az EP jóváhagyása. Szkeptikusok ugyanakkor úgy vélik: amíg nincs döntés az EB új főnökéről, a többi vezető posztot sem osztják el.