2024. április 26., péntek

Marad a változékony idő

Vihar tombolt és jég is esett tegnap Belgrádban, a felhőszakadás legintenzívebb pillanatában 30 liter eső hullott négyzetméterenként, helyenként járhatatlanná váltak az utak, akadozott a forgalom. Hasonló időjárási körülményekkel számolhattak két nappal ezelőtt Szabadkán is.

A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet (RHMZ) június 25-éig viharok hirtelen kialakulására figyelmeztet, heves eső, nagy mennyiségű csapadék és jégverés az ország bármely területén előfordulhat.

 A RHMZ legfrissebb becslése szerint ma is változékony időjárás lesz, holnap és szombaton viszont csökken a záporok, zivatarok kialakulásának lehetősége, a maximális hőmérséklet is valamivel magasabb lesz.

Vasárnaptól újabb lehülés és záporok, zivatarok kialakulása várható.

A Szerbiai RTV műsorában Nedeljko Todorović meteorológus elmondta, nehéz előre megjósolni hol csap le legközelebb hasonló intenzitású vihar, mert ezek a felhők öt-tíz perc alatt kialakulnak.

A szakember emlékeztetett, hogy a tavalyi évben július közepéig jellemzően esős idő volt, míg később egész nyáron kevesebb csapadék hullott.