2024. április 26., péntek

Nyár eleji városszépítés

A sok eső miatt rengeteg teendője akadt a topolyai Komgradnak – Virágokkal díszítették a központot

A nyári idegenforgalmi idényre hangolódva zajlik Topolyán a közterek karbantartása és díszítése. A munkálatokkal megbízott Komgrad Kommunális Közvállalat szóvivője, Marina Klobušicki elmondta, hogy az utóbbi időben lehullott nagy mennyiségű eső miatt burjánzásnak indult növényzet nagy kihívás elé állítja a karbantartókat, de a helyzethez alkalmazkodva igyekeznek helyt állni.

Marina Klobušicki, a Komgrad szóvivője(Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Marina Klobušicki, a Komgrad szóvivője(Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

-Topolya forgalmas központjának karbantartására fektetünk nagyobb hangsúlyt, illetve a köztereken történő fűnyírás azért is fontos, hogy a polgárok jól érezzék magukat, és az ide érkező turistákban is jó benyomást keltsen. Különösen a Topolyai-tó strandövezetének mentén, a Juhász Erzsébet Könyvtár környékén, illetve a Felvonulási téren érvényes ez az elv. Továbbá ezt szolgálja az is, hogy egynyári virágokat ültettünk a városban több helyszínen a földbe, illetve a beton és fa virágtartókba. Így a postánál, a könyvtárnál, a művelődési ház mellett és a hotel előtt. Továbbá a zentai úti körforgalmat is  beültettük növényekkel, illetve muskátlikat helyeztünk el a Fő utca és a tópart több villanyoszlopára – tudtuk meg a Komgrad szóvivőjétől, aki elárulta azt is, hogy az ültetést követően ezeket a növényeket – különösen nagy kánikula idején – naponta locsolni kell, hogy megtartsák a szépségüket, a gyakori öntözés azonban tovább bonyolítja a munkaerő-beosztással járó kihívásokat.

-Hatalmas területen kell kaszálnunk, bokrot nyírni, 480 ezer négyzetméter karbantartása a feladatunk. Így például a topolyai temetőkben is mi végezzük a fűnyírást. Mindezt igyekszünk egy meghatározott rendszer alapján végrehajtani. A szűkösebb terepnek megfelelően kézzel üzemeltethető botkaszákkal, ahol arra lehetőség adódik egy kisebb- és egy nagyobb traktor bevonásával. Továbbá a múlt évben a községtől kapott traktorunk is egy nagy kapacitású fűnyíró gépet üzemeltet. Ez azt jelenti, hogy évi szinten átlagosan többször kell füvet nyírniuk egy szóban forgó területen a munkásainknak. A május sok csapadékot hozott magával, és nem tudtunk olyan gyorsan bizonyos területre érkezni, mint a növényzet növekedése azt igényelte volna – nyilatkozta Marina Klobušicki, aki hozzá tette azt is, hogy a Komgrad állandó munkatársai ezt a hatalmas feladatot nem győznék, ezért a közmunkaprogramban részt vevő polgároknak köszönhetően tudnak megbirkózni a feladattal, amihez a községi önkormányzattól kaptak segítséget.

-Köztudottan nemcsak a városszépítés és a kaszálás a Komgrad feladata, hanem a temetkezésre, a vízszolgáltatásra, a szennyvíz- és a szemétszállítás lebonyolítására is be kell osztanunk az erőnket, mint ahogy a község kóbor ebek ügye is a mi felelősségünk. Egy előre meghatározott munkaterv alapján végezzük feladatainkat, de vannak prioritást élvező munkakörök. Az egyik például a játszóterek területének karbantartása, ezt igyekszünk előtérbe helyezni – tudtuk meg a Komgrad szóvivőjétől, aki elmondta azt is, hogy a közvállalathoz már többször érkezett olyan polgári bejelentés, hogy egy-egy lakatlan ház előtt a hatalmasra nőtt gaz akadályozza a gyalogos és a közúti forgalmat. Sajnos azonban ennek a problematikának a kezelésére egyelőre nincs emberi erőforrása a vállalatnak.