2024. április 26., péntek

Poszthumusz díszpolgári cím Danilo Kišnek

Vita a zárszámadás körül – Đorđija Aksentijević bojkottálja a képviselő-testület munkáját

A szabadkai városi képviselő-testület tegnap megtartotta sorrendben 23. rendes ülését, amelyen huszonnyolc napirendi pont szerepelt. A legnagyobb vita Szabadka Város 2018. évi egységesített zárszámadásának elfogadása körül alakult ki, amelyen az ellenzéki képviselők és a hatalmon lévő koalíció tagjai is felszólaltak.

A zárszámadás lényegét Nágel János, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselőcsoportjának vezetője ismertette a sajtó képviselőinek.

– A zárszámadás lényegében egy statisztikai adathalmaz, amely arról szól, hogy a 2018-as költségvetés mekkora tételben valósult meg. Ilyenkor az ellenzék sokszor kér szót, és kritizálja a zárszámadást, valamint a költségvetés megvalósítást. Mi pedig, akik vezetjük ezt a várost, a Vajdasági Magyar Szövetség a Szerb Haladó Párttal egyetemben, támogattuk ezt a napirendi pontot. Úgy gondoljuk, hogy a 2018. évi zárszámadás teljesen elfogadható, annál is inkább, mert a költségvetés megvalósítása nyolc százalékkal nagyobb volt, mint 2017-ben, és az utóbbi években folyamatos a növekedés – magyarázta Nágel János.

A zárszámadással kapcsolatban az ellenzék számos kritikát fogalmazott meg, amelyet Maglai Jenő, a Mozgalom a Polgári Szabadkáért képviselőcsoport vezetője a következőképpen összegzett: – Elmondtuk, hogy az éremnek két oldala van. Megértjük, hogy a hatalmi koalíció dicséri a zárszámadást, de mi arra hívtuk fel a figyelmet, hogy a zárszámadás messze van a realitásoktól. Ezt számadatokkal is igazoltuk. Rámutattunk arra, hogyan áll a pénzügyi helyzet a városban, elsősorban az alapvető bevételekre vonatkozóan, mint például a vagyonadó, vagy az ingatlanok eladásából befolyt jövedelmem. Beigazolódott az, amit 2017 decemberében mondtunk a 2018as költségvetésről. Hét-nyolcszáz millió dinár hiányzik a költségvetésből. Rosszul tervezték a költségvetést. Másrészt a bevételi források ott gyengülnek, ahol a város a legtöbbet tehetné a bevételi források növelésére. Véleményünk szerint ez a város nem erősödik, nem fejlődik gazdasági értelemben, hanem leépül. A Korzón soha korábban nem állt üresen egyszerre hat üzlethelyiség. Ez a mutatója a mai helyzetnek. Azzal is szembe kell nézni, hogy egyre több fiatal hagyja el a várost, mert nem látja itt a jövőjét – nyilatkozta Maglai Jenő.
Az ellenzéki kritikákra Bogdan Laban, Szabadka polgármestere reagált: – A költségvetés 91,3 százalékban megvalósult. Ez egy impozáns szám. Ha megnézzük az elmúlt tíz év költségvetéseit, akkor ez a szám mindig 78 és 84 százalék között mozgott. Jól terveztünk, és voltak terveink, amit száz százalékban sikerült megvalósítanunk. Különösen elégedettek vagyunk a megvalósult projektumokkal, amelyek megvalósítására tartományi és köztársasági forrásokat is kaptunk. Ennek köszönhetően megközelítőleg egymilliárd dinár folyt be a város költségvetésébe – mondta a polgármester. A zárszámadást végül 49 igen, 8 nem szavazat mellett tartózkodás nélkül fogadták el a képviselők. Az ülésen a zárszámadáson kívül döntés született, a díszpolgári cím és a Pro Urbe díjak odaítéléséről is.

Az idei évben poszthumusz díszpolgári címet adományoznak Danilo Kiš jeles szabadkai írónak. Pro Urbe díjban pedig Danijela Andrašić, okleveles defektológus, Gyivánovity Róbert, francia nyelv-, és irodalomtanár, valamint dr. Nyers József, a műszaki tudományok doktora részesül. A díjak odaítélését a képviselő-testület hatalmi és ellenzéki
képviselői vita és ellenszavazat nélkül szavazták meg. – Büszke vagyok arra, hogy ennyi év után orvosoltunk egy igazságtalanságot, és egy szabadkai születésű történelmi személynek díszpolgári címet adományozunk – nyilatkozta Danilo Kiš díszpolgári címének odaítélése kapcsán Bogdan Laban. – A díszpolgári címről szóló szavazásnál nem szólaltunk fel. Nem szerettük volna, hogy ez a téma bármilyen negatív hangvételt kapjon. Csupán annyit mondanék, hogy amíg Danilo Kiš élt, addig sokan menekültek tőle. Ez most egy kis kárpótlás attól a várostól, ahol életének egy jelentős részét töltötte – mondta Maglai Jenő a döntésről. Az odaítélt díjakat szeptember 1-jén a városnapi ünnepség keretén belül adják át. Az ülés kezdetén Đorđija Aksentijević, a Mozgalom a Polgári Szabadkáért képviselője a sajtó képviselőinek bejelentette, hogy csatlakozik a szerb ellenzék képviselőinek országos akciójához, és ezentúl bojkottálja a képviselőtestület üléseit. Maglai Jenő elmondta, hogy a Mozgalom a Polgári Szabadkáért képviselőcsoportja továbbra is részt vesz a testület munkájában.