2024. április 26., péntek

A földrajz volt a legnehezebb

A nyolcadikosok túl vannak a kombinált teszt feladatain

Mint ahogyan korábban beszámoltunk róla, kedden a tesztek kiszivárgása miatt mára halasztották a nyolcadikosok kisérettségi vizsgáját matematikából. Ma csaknem 69 400 tanuló töltötte ki a kombinált tesztet, amelynek kérdéseit öt tantárgyból, biológiából, földrajzból, kémiából, fizikából és történelemből állították össze. Ezen a záróvizsgán maximum 14 pontot lehet összegyűjteni. A diákok délelőtt 9 és 11 óra között írhatták meg a tesztet, tehát százhúsz perc állt a rendelkezésükre a feladatok megoldásához.

Az oktatási minisztérium közleménye szerint az általános iskoláktól kapott adatok alapján 177 önkormányzat és község közül 71-ben 100 százalékos volt a nyolcadikosok részvételi aránya a kombinált teszt írásán. Ezen adatok szerint Szerbia 144 községében 98 százalékos, további 19 községben pedig 87-től 97 százalékos volt a részvételi arány az érettségi vizsgán. Az utóbbi adat azzal magyarázható, hogy a felnőttoktatásban résztvevők általában az augusztusi vizsgaidőszakban érettségiznek. Az iskolákban nem történt semmiféle szabálytalanság a záróvizsga ideje alatt.

Kecsenovics Szabó Dóra, a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola igazgatónője elmondta, hogy a tesztek megírása és kézbesítése is rendben zajlott.

– A felügyelőtanárok és a felügyelő is mindent rendben találtak. Semmilyen probléma nem volt, minden gyerek megjelent a tesztíráson. Zavartalanul megírták a tesztet, tehát a diákok elvégezték a feladatukat. Majd a pontszám alapján kiderül, hogyan teljesítettek – mondta az igazgatónő.

Egy végzős diákot, Bertalant is megkérdeztünk arról, hogy mennyire okozott nehézséget számára a kombinált teszt megoldása.

– Eddig nem okozott gondot a kisérettségi. A kombinált teszt sem volt annyira nehéz. A földrajzos feladatok voltak a legnehezebbek – tudtuk meg Bertalantól.

A diákokra ma 9 és 11 óra között a matematika kisérettségi feladatai várnak.