2024. április 26., péntek

Két év múlva digitális érettségi

Mladen Šarčević: A jelenlegi záróvizsgára azért van szükség, mert nem bízunk a tanulmányok során szerzett osztályzatokban

Ma, a kisérettségi kombinált tesztjének kitöltése előtt Belgrádban a Vuk Karadžić Általános Iskolába látogatott el Mladen Šarčević oktatási miniszter, és személyesen fordult a diákokhoz. A korábbi bojkottra való felhívás ellenére az érettségizők bevonultak a vizsgára, és viszonylag nyugodtan zajlott a tesztírás.

Az iskola épülete előtt a miniszter válaszolt az újságírók kérdésére is. Arra voltak kíváncsiak, miért nem nyújtja be lemondását, és hogyan történhetett meg, hogy szigorú biztonsági intézkedések mellett mégis valaki hozzájutott a tesztfeladatokhoz.

– Az oktatási minisztérium munkájának teljes rendszerét figyelembe kell venni, illetve az Európai Bizottság legutóbbi jelentését is, amely a legjobban működő minisztériummá nyilvánította az oktatási minisztériumot – reagált Šarčević arra, miért gondolja, hogy nem kell benyújtania a lemondását. Azt is mondta, önszántából nem hajlandó lemondani, csak a kormányfő vagy az államfő vonhatja őt vissza a tisztségéből. Véleménye szerint lemondása már  azért sem indokolt, mert végre kidolgozás alatt van egy olyan rendszer, amely nem teszi lehetővé a visszaéléseket a jövőben.

A miniszter kitért arra is, hogy az állam még 2011-ben felállította a jelenleg érvényes vizsgáztatási rendszert, de a gyakorlat bebizonyította, hogy rossz rendszerről van szó, hiszen sok tényezőtől függ a biztonsága – mutatott rá.

A miniszter már ma reggel közölte, sejteni lehet, hol keletkezett a gond, és hozzátette, nem tehetők csak azok az iskolák felelőssé, amelyekben kiderült a tesztekkel való visszaélés, hiszen nem biztos, hogy éppen azokban  történt a mulasztás.

– A rendőrségi jelentések több iskolát is említenek, de mindenképpen meg kell várni a rendőrség internetbiztonsággal foglalkozó csoportjának nyomozását, hogy tudni lehessen, hogyan kerültek a tesztek a közösségi oldalakra – mondta.

Rámutatott, az oktatási minisztérium három évvel ezelőtt elemezte a záróvizsgák biztonsági eljárásait, akkor a nyomtatás mutatkozott a rendszer leggyengébb pontjának, így ezt követően a minisztérium a közbeszerzés során kikötötte, hogy azok a nyomdák, amelyek a tesztek nyomtatását vállalják, csak a rendőrséggel és a BIA-val együttműködve tehetik ezt meg. Így ez a folyamat ma már kamerák alatt folyik. Akkor hat iskolaigazgatót váltott le a minisztérium, akik visszaéltek a helyzetükkel. Ma már a rendszer leggyengébb pontja éppen a tesztek iskolákba való szállítása, illetve őrzése.

Kiemelte, az oktatási minisztérium egy teljesen új koncepció kidolgozásán munkálkodik, amivel majd kiküszöbölhetők az ilyen helyzetek.

– Azok a gyerekek, akik a tanulmányaikat egy korábban felállított modell alapján kezdték el, az iskoláztatás során nem térhetnek át egy másik modellre. A következő két évben a gyerekek kénytelenek lesznek a jelenlegi modell alapján vizsgázni, ugyanis 2021-ben módosul a rendszer – mutatott rá a miniszter, majd hozzáfűzte: – Két és fél évvel ezelőtt elkezdtük az érettségi rendszer kidolgozását az Európai Bizottsággal karöltve. Ez a rendszer teljesen megváltoztatja a záróvizsga modelljét nemcsak a középiskolai érettségi, hanem a kisérettségi esetében is. A jelenlegi záróvizsgára azért van szükség, mert nem bízunk a tanulmányok során szerzett osztályzatokban. Az új rendszer igénybe veszi majd a külső minősítést, ami az iskolai osztályozás és a valós tudás között próbál egyensúlyt felállítani. Ezt pedig, csakúgy, mint a PISA-tesztelést, elektronikus úton fogjuk megvalósítani – foglalta össze röviden a jövőbeli új érettségi rendszer lényegét a miniszter.

ŠARČEVIĆET NEM TERHELI FELELŐSSÉG

Nem gondolom, hogy Mladen Šarčević oktatásügyi miniszter hibáztatható a matematikai kisérettségi kérdéseinek kiszivárgása miatt – jelentette ki ma Ana Brnabić kormányfő, s hozzátette, hogy Šarčević az egyik legjobb miniszter a kormányban.

– Nem hiszem, hogy felelősség terhelné a tárcavezetőt a kisérettségi elhalasztása miatt – értékelte a miniszterelnök.

Mint mondta, éppen az oktatásügy az a terület, amelyben a leglátványosabbak az eredmények a végrehajtott reformokat követően. Nincs miért felelősségre vonnia a minisztert, csupán annyit tehetek, hogy megköszönöm neki mindazt, amit az eddigiek során az oktatás előremozdítása érdekében tett – közölte Brnabić.

CSAK AZ OSZTÁLYZATOKAT NÉZZÉK!

Néhány száz végzős nyolcadikos diák gyűlt össze ma délután egy óra körül, csakúgy mint kedden is, az oktatási minisztérium előtt, hogy tiltakozásának adjon hangot, amiért a minisztérium megsemmisítette a keddi matematikateszteket, mivel azok idő előtt nyilvánosságra kerültek. A nyolcadikosok azt követelték a minisztériumtól, hogy vonja vissza a záróvizsgát, és  a középiskolába való beiratkozáskor csupán az általános iskolai tanulmányok során szerzett eredményeket vegyék figyelembe.

A diákok a minisztérium előtt először a járdán gyülekeztek, majd az egyre nagyobb tömeg lezárta a hatsávos Nemanjina utca minisztérium felőli oldalát. Transzparensen üzentek: „Megfosztottatok minket a jövőnktől”, és skandálva követelték Mladen Šarčević oktatási miniszter lemondását, illetve a záróvizsga megsemmisítését. A diákok abban reménykedtek, hogy valaki szóba áll majd velük az oktatási minisztériumból, ám erre nem került sor, így tiltakozó sétára indultak a Slavija téren keresztül, a Milan király utcán át az elnöki palota felé, és itt az illetékesek lemondását követelték. Ezután a Terazije, majd a Balkán utcán, végül a Natalija királynő utcán haladva jutottak el a kormány épületéig, és hamar visszatértek az oktatási minisztérium elé. Kijelentették, hogy addig nem távoznak onnan, amíg nem fogadja őket az oktatási miniszter, majd leültek a járdára.

Tegnap, amikor az utcára vonultak Belgrádban a diákok, miután kiderült, hogy a matematikatesztek idő előtt nyilvánosságra kerültek, ezért újra, mégpedig ma, meg kell  ismételniük a tesztelést, a szülők is csatlakoztak hozzájuk. Ma azonban csak a diákok vonultak utcára, illetve csatlakoztak hozzájuk az Egy az ötmillióból kezdeményezés tagjai is.

A nyolcadikosok nem egy előre eltervezett útvonalon haladtak, hanem több fiatal fiú állt a tömeg élére. A tömegben megjelentek olyan fiatalok is, akik eltakarták az arcukat, és fáklyát gyújtottak.