2024. április 26., péntek

Fontos, hogy megismerjük egymást!

Közös ballagási ünnepséget tartottak a Petőfi Sándor MMK-ban

Ahogy az elmúlt években, úgy az idén is a Vajdasági Magyar Ifjúsági Központ (VMIK) magára vállalta a végzős temerini és újvidéki, magyar diákok közös bankettjének megszervezését.

Szabó Krisztina felvétele

Szabó Krisztina felvétele

Az idén a Svetozar Marković Gimnázium, a Bogdan Šuput Formatervezői Szakközépiskola, az Április 7-e Egészségügyi Középiskola, a Mihajlo Pupin Villamossági Szakközépiskola, a futaki Mezőgazdasági Középiskola és Diákotthon, valamint a temerini Lukijan Mušicki középiskola magyar végzős diákjai bulizhattak együtt a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban.

Makai Beáta, (az Európa Kollégium lakója, a VMIK tagja) a bankett koordinátora elmesélte, hogy milyen kötelezettségekkel járt ez a feladat: – Én voltam a kapocs az elnökség és a diákok között; aki a legtöbbet kommunikált a ballagókkal, sokat egyeztettünk, tanácsokkal láttam el, támogatókhoz irányítottam őket – mondta Beáta.

A bankett megszervezésében a ballagók is kiveszik-kivették a részüket, az est folyamán a legaktívabb diákok jutalomban részesültek. Az idén Péter Teodórát és Ruzsicska Zoltánt jutalmazták meg, mindketten az Április 7-e Egészségügyi Középiskola diákjai.

– A virágot azért kaptam, mert nagyon sokat tevékenykedtem a szervezés során. Nagyon stresszes volt, de megérte, mert mindenki jól érezte magát – mondta Teodóra.

Szabó Krisztina felvétele

Szabó Krisztina felvétele

Ruzsicska Zoltán egy üveg bort kapott. – Szerintem a buli nagyon jó dolog. Összejön az összes, végzős magyar generáció, nagyon fontosnak tartom, hogy megismerjük egymást, lehet, hogy valakivel itt találkozunk először vagy utoljára – véli. A gimisták is derekasan kivették részüket a szervezésből.

Hévizi Ivett: – Annával nagyon sok szponzorhoz elmentünk, meghívókat küldözgettünk, és összeállítottuk a résztvevők névsorát. Szerintem nagyon jó lett minden, büszkék vagyunk magunkra.

Kókai Anna: – Ivettel a mi osztályunkban csak mi szerveztük a bulit, nagyon örülünk, hogy ekkora sikere lett. Mivel az előző bulikon is részt vettem, tudom, hogy az idei buliban több volt a jókedv, a diákok jobban élvezték az egészet. Nagyon lényegesnek tartom, hogy megismerjem a korombeli, magyar diákokat. Folyamatosan igyekeztem a többi magyar osztállyal is kapcsolatba lépni, közös rendezvényeken részt venni. Szerintem nagyon fontos, hogy összetartsunk.

Uracs Anasztázia, a Lukijan Mušicki Középiskola diákja: – Nagyon jól éreztem magam, voltam már máskor is, ide mindig visszajárok. Nagyon elégedett vagyok a szervezéssel, mindig tökéletesek a bulik. Mivel nem tudunk mindig találkozni, jó alkalom ez arra, hogy összefussak nemcsak az újvidéki, a szabadkai, hanem a máshol élő diákokkal. A bulikban szinte mindenkit ismerek.

A ballagásra körülbelül százötven diák jött el. Az est jó hangulatáról a Branch zenekar gondoskodott. A bál a szülők számára nem jelentett kiadást, nem valósulhatott volna meg a magyar kormány, a Nemzetpolitikai Államtitkárság, a Bethlen Gábor Alap, a Magyar Nemzeti Tanács, valamint az újvidéki és környékbeli, önzetlen, magyar vállalkozók támogatása nélkül.