2024. április 26., péntek

Vészhelyzetet okozott a globális fölmelegedés

Világszerte vészhelyzet alakult ki az klímaváltozás miatt, és a kormányok eddigi, elégtelen vállalásai folytán az elviselhetőnél kétszer nagyobb mértékben, akár 3 Celsius-fokkal is emelkedhet a globális átlaghőmérséklet az évszázad végéig az iparosodás előtti korszakhoz képest – figyelmeztetett Patricia Espinosa, az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének (UNFCCC) főtitkára Bonnban az egyezmény 25. éves ülésének (COP 25) előkészítésére összehívott tanácskozáson. Az éghajlatváltozás megfékezése a jelenlegi és a következő nemzedékek első számú feladata, „életünk csatája” – jelentette ki a háromezer diplomata és szakember részvételvével június 27-éig tartó konferenciát megnyitó sajtótájékoztatón.

Kiemelte: már egy Celsius-fokkal emelkedett a globális átlaghőmérséklet, és az érvényes vállalások mellett ez a növekedés nem áll meg a párizsi klímavédelmi egyezményben rögzített 1,5 fokos szintnél, hanem eléri a 3 Celsius-fokot, ami végzetes következményekkel fenyegeti az emberiséget. A tengerek vízszintjének az eddig vártnál is nagyobb mértékű emelkedése, még több hőséghullám, aszály, vihar, árvíz, és a (termő)földért, a vízért, illetve az élet fenntartásához szükséges alapvető erőforrásokért folytatott pusztító harc vár a bolygó népeire, ha 3 Celsius-fokos lesz a felmelegedés – figyelmeztetett. Hozzáfűzte: nem tudunk tovább várni, nemcsak a kormányokra, hanem mindenkire szükség van a világ átalakításához, hogy elérjük a párizsi egyezmény 1,5 Celsius-fokos célkitűzését. 
Espinosa ugyanakkor méltatta a fiatalok körében kibontakozó nemzetközi klíma- és környezetvédelmi mozgalmakat. Szerinte a fiatalok mindenkit arra figyelmeztetnek, hogy „lángokban áll a bolygó, az otthonunk, és ezért cselekednünk kell a klímavédelemért”.

Az UNFCCC titkárságának bonni székhelyén megrendezett tanácskozás középpontjában a decemberben esedékes chilei COP 25 áll. A dél-amerikai ország fővárosában a 2015-ös párizsi klímaegyezmény végrehajtásának azon részleteiről tárgyalnak majd, amelyekről nem sikerült megegyezni a lengyelországi Katowicében tavaly megtartott COP 24-en.

A párizsi egyezmény azt a célt tűzi ki, hogy a globális felmelegedést lehetőség szerint az iparosodás előtti idők szintjéhez képest 1,5 Celsius-fokon belül, vagy (végső esetben) 2 Celsius-fok alatt kell tartani. A megállapodást  az ENSZ 193 tagállama közül 185 ratifikálta. Nem csatlakozott hozzá Oroszország, Donald Trump amerikai elnök pedig 2017-ben bejelentette: hazája 2020-ban kilép az egyezményből.