2024. április 26., péntek

Épül a Dedinje 2 komplexum

Növelik a béreket az idén az egészségügyben, jelentette be az államelnök

A Dedinje 2 belgrádi szív- és érsebészeti központ nagy jelentőséggel bír majd nemcsak Szerbia, hanem a régió egészségügyi ellátása szempontjából is, hiszen az épülőfélben lévő betegellátási létesítmények egyik igazi gyöngyszemének számít, jelentette ki ma Aleksandar Vučić államfő, amikor kezdetét vették a központ építésének munkálatai. A köztársasági elnök kiemelte, nemcsak a jelen generációi lesznek majd büszkék a minőségi szolgáltatásokat nyújtó új intézetre, hanem azok a nemzedékek is, akik utánunk veszik majd azokat igénybe. Arra tett ígéretet, hogy az egészségügyi dolgozók béreit még az idén növeli az állam, s növelik az alkalmazottak számát is.

– Azt szeretné az államvezetőség, ha elégedett orvosok és nővérek látnák el a pácienseket, valamint, ha elegen lennének a rájuk bízott feladatok elvégzéséhez. Éppen ezért magasabb béreket szeretnénk ebben a szektorban, az idén várható egy növelés – fogalmazott Vučić.

A Dedinje 2 komplexum kiépítésének kezdetét az alapkő lehelyezése jelentette. Az ünnepélyes eseményen az államfőn kívül jelen volt még Maja Gojković, a Köztársasági Képviselőház elnöke, Irinej szerb pravoszláv pátriárka, Goran Trivan környezetvédelmi tárcavezető és Goran Vesić belgrádi polgármester-helyettes is.

Az építési munkálatok várhatóan két évig tartanak majd, s az állam 43 millió eurót fektet a projektum kivitelezésébe. Először kiépül az új, 14 ezer négyzetméteren fekvő egység, majd felújítják a Dedinje 1 komplexum 9 ezer négyzetméteres részt is. A legújabb gépeket szavatolják a felszerelés beszerzésekor. Az államnak az a célja, hogy teljesen felszámolja a várólisták intézményét, s modern egészségügyi ellátást adjon polgárainak, hangzott el a helyszínen. Milovan Bojić, a Dedinje intézet vezetője egy újabb sikeres csata eredményének nevezte a munka kezdetét.