2024. április 26., péntek

Lezajlott a kisérettségi anyanyelvből

A diákok visszajelzése alapján nem okozott nehézséget a teszt

Ma délelőtt megkezdődött a kisérettségi a nyolcadikosok számára. A diákok anyanyelvből adtak számot tudásukról. Szerbiában csaknem 69 400 tanuló töltötte ki a kisérettségi tesztjét.

A diákoknak százhúsz percük volt arra, hogy számot adjanak tudásukról. A teszt 20 feladatot tartalmazott, és legfeljebb 13 pontot gyűjthettek össze. Holnap, kedden matematikából vizsgáznak a tanulók, szerdán pedig a több tantárgy tudásanyagát felölelő kombinált teszt következik.

A zentai Stevan Sremac Általános Iskola öt helyszínen szervezi meg a záróvizsgákat nemcsak a község nyolcadikosai, hanem a sajátos nevelési igényű tanulók és a felnőttoktatásban résztvevők számára is – tudtuk meg Urbán Zsuzsanna igazgatótól. Elmondta, hogy a 190 bejelentett vizsgázó közül összesen 184 tanuló jelent meg a tesztíráson, ebből 161-en magyarul, 23-an pedig szerbül vizsgáztak. A magyar nyelven vizsgázók között 7 sajátos nevelési igényű és 15 felnőttoktatásban résztvevő tanuló volt. Az öt helyszín három tantermet, a tornatermet, illetve az ebédlőt foglalja magában. A törvény pontosan meghatározza a vizsgázás körülményeit, így többek között előírja azt is, hogy mekkora távolságot kell tartani a padok között, és hogy hány ügyelőtanárra van szükség.

– Az első tesztet a tanulók anyanyelvből írták. Ezt általában hamarabb befejezik, mint a másnapi matematikatesztet, noha idén nem voltak olyan gyorsak, mint tavaly vagy tavalyelőtt.

– A kisérettségik mindhárom napon 9 órakor kezdődnek, és két óra áll a diákok rendelkezésére a teszt megírásához. Aki hamarabb végez, az legkorábban a kezdéstől számított negyvenöt perc múltán hagyhatja el a termet – mondta Urbán Zsuzsanna.

A tesztek javításáról elmondta, hogy a javítást és a nyilvántartást szigorú szabályok mentén végzik:

– Rendőri kísérettel megyünk a tesztekért, és visszük vissza őket. Pontosan nyilván kell tartanunk a teszteket. Időközben kiderült, hogy a magyar nyelvű tesztek javítókulcsában hiba van. A javítást végző kollégák észrevették, hogy a kettes feladatnál valószínűleg nem az a megfelelő válasz, amit a hivatalos javítókulcs tartalmaz. Ez ügyben intézkedtünk, jelentettük Belgrádba, és ők majd szétküldik a hivatalos értesítő e-maileket. Ez kissé hosszadalmas folyamat, de amíg meg nem érkezik a hivatalos utasítás a javítás korrigálására vonatkozóan, addig másként nem javíthatunk.

Hozzátette, hogy az eredményeket a kombinált teszt megírása után összesítik: a nem végleges eredményeket 21-én teszik közzé, másnap fogadják az esetleges reklamációkat és fellebbezéseket, majd a végleges, hivatalos eredmények 27-én kerülnek nyilvánosságra.

Bognár Beáta, a szabadkai Majsai Úti Általános Iskola igazgatónője elmondta, hogy a diákoknak nem okozott nehézséget a teszt megoldása.

– A tanulók visszajelzése alapján nem volt nehéz az anyanyelvi teszt. A teszteket még javítják, tehát még pár napig nem lesz meg az eredmény. Majd meglátjuk az eredményeket, akkor tudjuk meg, hogy a diákok mennyire voltak sikeresek, de egyelőre pozitívak a visszajelzések – nyilatkozta Bognár Beáta.