2024. április 26., péntek

Hazai sertéshús és tejtermékek a kínai piacon

A kivitelre szánt mennyiség a piaci kínálattól és az áraktól függ

A tervek szerint az év végéig megkezdődik a hazai sertéshús és a tejtermékek kivitele Kínába – tette közzé Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter.

Miután a kínai vámügyi miniszterhelyettessel aláírták a kiviteli szerződést és az élelmiszer-biztonságról szóló együttműködési megállapodást, újságíróknak elmondta, hogy a kínai vámhivatal hamarosan kiadja az áruk behozatalához szükséges engedélyeket.

Azt is bejelentette, hogy megállapodást írt alá Kínával a növényvédelemről.

A megállapodások alapján folytatjuk létesítményeink jóváhagyásának folyamatát, és remélem, hogy a jövő hónapban az ellenőrzésekre is sor kerül, és novembertől megkezdődhet a sertéshús és a tejtermékek kivitele Kínába – mondta Nedimović.

Rámutatott, hogy a Kínával kötött megállapodások stratégiai jelentőséggel bírnak a szerbiai mezőgazdaság számára, és kiemelte, hogy a kukorica és az alma kiviteléről is tárgyalt a kínai felekkel.

Nedimović elmondta, hogy a hazai termékek kínai exportját olyan hazai termelők kérésére tették lehetővé, akik képesek lesznek többféle termék értékesítésére. Hozzátette, hogy a kivitelre szánt mennyiség a piaci helyzettől, vagyis a kínálattól és az áraktól függ.

A kínai piac a legvonzóbb a sertéshús exportja tekintetében, mivel a felvásárlók a legmagasabb árakat kínálják, így a szállítási költségek nem okoznak problémát – mondta a mezőgazdasági miniszter.

Emlékeztetett arra, hogy bárány- és marhahúst már exportálnak Szerbiából Kínába, a szerb tenyésztők azonban nem versenyezhetnek az argentínai és új-zélandi termékek mennyiségével és minőségével.

A miniszter elmondta, hogy Szerbiában évente mintegy 5 millió sertést tartanak, és hogy több mint 10 milliót is tenyészthetnének.
– Feldolgozó kapacitásaink nagyok, a vágóhidak két műszakban dolgoznak. Ha bevezetnénk a harmadik műszakot, akkor a termelés 30-40 százalékkal növekedhetne – mondta Nedimović.

Hozzátette, hogy a következő napokban a török piac is nyitva lesz a szerbiai marhahús behozatalára.