2024. április 26., péntek

Jövő héten kezdődik az aratás

Kalászosgabona-, olajrepce- és gyomirtó-bemutatót tartott a szabadkai mezőgazdasági szakszolgálat

Hamarosan megkezdődik az aratás. Ebből az alkalomból tegnap a szabadkai mezőgazdasági szakszolgálat a mintaparcelláján kalászosgabona-, olajrepce- és gyomirtó-bemutatót tartott a mezőgazdasági termelők számára. A gazdák megtekinthették a mintaparcellán termesztett gabonafajtákat, hibrid növényeket. Damir Varga, a szabadkai mezőgazdasági szakszolgálat igazgatója az eseményen megtartott sajtótájékoztatón az idei év terméshozamáról beszélt bővebben. Elmondta, hogy Szabadka környékén négyezer hektáron olajrepcét, húszezer-háromszáz hektáron búzát, három és félezer hektáron árpát, míg ötszáz hektáron egyéb gabonafélét termesztenek.

– Az idei időjárás olyan volt, hogy az aratás a megszokott időben kezdődhet el. Nem kell korábban elkezdeni, mint ahogyan az elmúlt években történt. Az árpa aratása a jövő héten kezdődik, ha az időjárási körülmények is megengedik, és nem lesz jelentősebb csapadék. Ami a többi gabonafélét és az olajrepcét illeti, a hónap végén, június 28–29 környékén indulhat meg az aratás, természetesen itt is az időjárástól függően. A tavalyi évet a nagyon száraz ősz jellemezte, amikor a repce vetése volt. Így a repceföldek húsz százalékát ki kellett szántani. Ennek következtében mintegy négyezer hektár maradt, amit learathatunk. Hektáronként átlagosan két és fél tonna, vagy annál kicsivel nagyobb hozamot várunk. Az elmúlt évben ez átlagosan három és fél tonna volt hektáronként. Ami a búzát illeti, a szárazság miatt áprilisban a helyzet katasztrofálisnak tűnt, de az április második felében és a májusban lehullott eső jelentősen javított a helyzeten. Sajnos azonban a májusi párás levegő miatt megjelentek a különböző növénybetegségek. Ez átlagosan öt százalékkal fogja csökkenteni a hozamot. A búza várható hozama hat tonna hektáronként. Körülbelül ugyanennyi lesz az árpa hozama is, azzal, hogy Szabadka egyes részein ez akár nyolc tonna is lehet. Ennek oka, hogy Szabadka egyes területein több csapadék esett – nyilatkozta a szolgálat igazgatója, és hozzátette, hogy ezek a hozamok az utóbbi három év átlagához viszonyítva jónak mondhatóak.

Dr. Ana Marjanović Jeromela az Újvidéki Növénytermesztési és Konyhakertészeti Intézet munkatársa a sajtótájékoztatón az idei repcetermésről mondott el részleteket.

– Megfigyeléseink szerint az utóbbi tíz évben a vetés nem kezdődött el olyan korán és soha nem fejeződött be olyan későn, mint az elmúlt évben. A növények fejlődése jó ütemben halad, már a fejlődés végső stádiumában vannak, és lassan készen állnak az aratásra. A termelőknek most elő kell készíteniük a munkagépeiket az aratáshoz, hogy időben menjenek ki a parcelláikra, és ellenőrizzék a növényeket, mert megtörténhet, hogy elkésnek az aratással, és az erős szél vagy a magas hőmérséklet kárt tesz a növényekben, és ez jelentős hozamkiesést okozhat – magyarázta a növénytermesztési szakember.
A rendezvényen jelen volt Perica Šarčević györgyéni gazda, aki száz hektáron többek között kukoricát, búzát, olajrepcét termeszt.

– A repcetermés jó, de egy kicsit késett. A búzánál a betegségek okozzák a legnagyobb problémát. Háromszor is kellett növényvédelmi szerekkel kezelni őket. Nem is merem kiszámolni, mekkora volt a befektetés. Minden kiderül az aratás után, amikor összeadunk és kivonunk. Az aratást időjárástól függően hét-tíz nap múlva elkezdhetjük. Rosszabb termést várok, mint az elmúlt években, a tavasz eleje iszonyúan száraz volt, majd aztán hirtelen jött a nagy mennyiségű csapadék. Ez főleg a búza hozamán fog meglátszani – mondta a sajtó képviselőinek Perica Šarčević.