2024. április 26., péntek

Tapsolj egyet, pajtás!

Az idén 32 újvidéki és környékbeli kisdiák kapott ajándéktáskát

– Előre a jobb kezedet, utána hátra, utána subidubi, utána forgás, tapsolj egyet, pajtás! – énekelték kórusban a gyerekek tegnap délután a Petőfi Sándor MMK nagytermében Vicsek Annamária vezetésével.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

A gyermekek nyelvén kiválóan beszélő, vidékünk magyarságának megmaradásáért oktatási államtitkári tisztségben harcoló Vicsek Annamária Erdődi Edvina, a Magyar Nemzeti Tanács alelnökének és dr. Vitkay-Kucsera Ágota MNT tagnak a társaságában jött a telepi központba, iskolatáskákat hoztak ajándékba az újvidéki és környékbeli, őszre első osztályba induló gyerekeknek.

A kicsik számára is érdekes eseményen Erdődi Edvina alelnök teljes képbe foglalva bemutatta, hogy tanulmányaik során milyen támogatásokra számíthatnak azok, akik magyar iskolába íratkoznak. Februárban már kiosztották a Mátyás, az igazságos ajándékkönyveket, Vajdaság területén összesen 1380-at. Tegnap Újvidéken is megkapták az iskolatáskákat a leendő kisdiákok. Ezt követi majd az iskolakezdést támogató tanszercsomag, amely a Magyar Nemzeti Tanács Vackor-programjának részeként, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásának köszönhetően valósul meg. A magyar nyelven tanuló, elsős kisdiákok kb. 5000 dinár értékű iskolakezdést támogató csomagot kapnak. Évente 1500 családnak segít az MNT ilyen módon, a kapott eszközök egy részét nemcsak egy évig használhatják a gyerekek, hanem jóval tovább. A tanszerek műanyag zacskó helyett egy attraktív kartondobozba kerülnek, tartalmuk pedig egy gazdagon felszerelt tolltartó, betűkirakó, metallofon, vonalzókészlet, vízfesték, olló, gyurma, agyag, kollázspapír, zsírkréta, ragasztó, tempera, ecsetek, rajzblokk, filctoll, abakusz, füzetek, tornazsák, ugrókötél és Gőgös Gúnár Gedeon könyv.

Mivel a gyermekek iskolatáskát is kaptak, a szülőkre maradt költségek csak a tankönyvek megvásárlására korlátozódnak. –  Meggyőződésünk, hogy egy magyar családban, magyar meséken felnőtt gyermek számára a magyar iskola a legjobb döntés, hiszen itt bontakozhat ki az érdeklődése, fejlődhet a fantáziája, és nem azzal van elfoglalva, hogy a nyelvet tanulja. Szárnyalhat, ahelyett, hogy bizonytalanul botorkálna a többiek után, hiszen egy mindennél erősebb védőkötél tartja: az anyanyelv biztonsága – magyarázta a MNT alelnöke.

A támogatások felsorolásakor nem szabad megfeledkeznünk a Rákóczi Szövetség 10 ezer forintos ösztöndíjáról, akárcsak a 75 eurós, Szülőföldön magyarul támogatásról sem. A Szülőföldön magyarul ösztöndíjpályázat minden évben tavasszal jelenik meg a CMH-irodák honlapján (www.cmh.org.rs).

A tegnapi iskolatáska-ajándékozás tehát a Rákóczi Szövetségnek és a Magyar Nemzeti Tanácsnak köszönhető, 32 iskolatáskát osztottak ki, amelyekből 18 fiús és 14 lányos táska.

Nyitókép: Fotó: Dávid Csilla