2024. április 26., péntek

Megemlékeztek Újvidék 170 évvel ezelőtti ágyúzásáról

Tegnap a Duna parkban a Jovan Popović Általános Iskola diákjai, valamint Dalibor Rožić, a városi tanács művelődési ügyekkel megbízott tagja, és Dragana Milošević tartományi kulturális titkár elültették az Emlékezés fáját Újvidék 170 évvel ezelőtti ágyúzásának az évfordulóján.

 A faültetéssel kezdődött az a programsorozat, amelyet Újvidék 170 évvel ezelőtti ágyúzásának megemlékezése keretében bonyolítanak le a Dunavska sonata civil szervezet szervezésében.

– Ma megemlékezünk arról az ominózus eseményről, amely az 1848/1849-es forradalom ideje alatt történt, Újvidéket ekkor érte a történelme során a legnagyobb ágyúzás, amely nagyon sok életet követelt. Újvidék nehéz utat járt fejlődésének során, de elődeink mindig tudták, hogyan kell kiharcolni a szebb jövőt. Köszönjük mindenkinek, aki megemlékezik a mai napról, ide tartozik többek között a Városi Levéltár, az Újvidéki Kultúrközpont és a Pirosi Kultúrközpont – mondta a városi tanács művelődési ügyekkel megbízott tagja.

Dragana Milošević kifejtette, hogy az ágyúzás ideje alatt nagyon sok épületet leromboltak, rengeteg archív anyag semmisült meg.

– A város azonban hamvaiból újjáéledt. A ma elültetett gesztenyefa a szabadság és a béke üzenetét hirdeti, nem szabad soha sem elfelejteni azt, hogy mi történt 1849. június 12-én – figyelmeztet a tartományi kulturális titkár.

Milica Trifunov, a Dunavska sonata civil szervezet képviselője elmondta, hogy egyetlenegy európai város sem szenvedett ekkora pusztítást, de nagyon kevesen emlékeznek erre az eseményre.

– Az a feladatunk, hogy emlékezzünk az ágyúzásra, és azokra a törekvésekre is, amelyeket elődeink a város felvirágzásáért tettek. Újvidék a tolerancia, a kultúra és a béke városa, és az akciónkkal erre szerettük volna felhívni a közvélemény figyelmét. Hozzátette: az ágyúzással kapcsolatban röpcédulákat osztogatnak majd a polgároknak és a turistáknak.