2024. április 26., péntek
OLVASNIVALÓ

Júniusi filmkavalkád

A havonta jelentkező havi filmmustránkkal elérkeztünk az esztendő feléhez, illetve a nyári filmidény elejéhez, amely ezúttal is számos ínyencfalatot tartalmaz a filmkedvelők számára.

A hónap második hétvégéjén válthatunk jegyet többek között az X-Men: Sötét Főnix (X-Men: Dark Phoenix) sci-fire, amely a szuperképességekkel megáldott vagy éppen megátkozott mutánsok közül Jean Greyre, az egyik legerősebb mutánsra helyezi a fő hangsúlyt. Az erejét gyermekkora óta Xavier professzor próbálja kordába tartani, de a lányt egyre jobban hatalmába keríti az ereje és társai ellen fordul.

Június 14-én régi ismerősök térnek vissza a filmvászonra, ugyanis ekkor kezdik el vetíteni a Sötét zsaruk a Föld körül (Men in Black International) című sci-fi vígjátékot, azzal, hogy Will Smith és Tommy Lee Jones helyett Chris Hemsworth és Tessa Thompson bújik fekete öltönybe, hogy megtalálja a Sötét zsaruk szervezetébe beférkőzött besúgót.

Ugyanezen a napon tér vissza Shaft, népszerű afroamerikai nyomozó is, akinek első kalandját 1971-ben a közelmúltban elhunyt legendás filmrendező, Gordon Parks vitte filmre. 2000-ben elkészült ennek a filmnek a folytatása is, amelyben Richard Roundtree mellett Samuel L. Jackson formálta meg Shaft II.-t, a most bemutatásra kerülő filmben pedig a Shaft család három nemzedékének a képviselője fog össze, hogy leleplezzék az egyik kedves barátjuk elleni gyilkosság elkövetőjét.

E hónapban mutatják be a Toy Story nagy sikerű animációs film negyedik részét is, a horrorkedvelők pedig a Gyerekjáték (Child’s Play) című kultikus rémfilm felújításán retteghetnek.

A filmvígjátékok kedvelői bizonyára szeretni fogják Az önvédelem művészete (The Art of Self Defense) című komédiát, amelynek főhősét (Jesse Eisenberg) egy nap nagyon csúnyán elagyabugyálják az utcán, s hogy ez többet ne ismétlődjön meg, csatlakozik egy karizmatikus és rejtélyes harcművész vezette klubhoz, hogy elsajátítsa az önvédelmi technikákat.

Úgyszintén érdekesnek ígérkezik Danny Boyle angol filmrendező Yesterday című zenés filmje is.

A történet főhőse egy átlagos hobbizenész, aki eddig nem ért el komolyabb sikert. Egy nap azonban különös dolog történik a világgal. Hősünket kivéve mindenki, de még Paul McCartney és Ringo Star is megfeledkezik arról, hogy volt egyszer egy Beatles, s hogy a zenekarnak voltak legendás szerzeményei. Miután Jack ezt felismeri, gondol egyet, s a saját nótáiként adja elő a legendás zenekar slágereit. Gondolom, mondanom sem kell, hogy óriási hírnévre tesz szert, de ennek komoly ára is van.