2024. április 26., péntek

A szecesszióról óvodásoknak

Szakmai tanácskozást tartottak a Szabadkai Városi Múzeumban

Ma került sor a szabadkai Naša radost Iskoláskor Előtti Intézmény és a Szabadkai Városi Múzeum közös projektumának zárórendezvényére, amelyet a múzeumban tartottak meg. A Hogyan szólalt meg a szecessziós vonal elnevezésű szakmai tanácskozáson a projektumban résztvevő óvónők és a múzeum munkatársai osztották meg tapasztalataikat.

– A közös projektum tavaly áprilisban kezdődött. Ennek során 30 óvónő vett részt a képzésünkön, valamint szecessziós sétákat is szerveztünk, amelyeken óvodás csoportok ellátogattak a Zsinagógába, a Városházára és a Szabadkai Városi Múzeumba. Ezután az óvónők az óvodában a szecesszióval kapcsolatos foglalkozásokat tartottak. A gyerekek munkáiból készült kiállítást a Múzeumok Éjszakáján nyitottuk meg. Ez a szakmai tanácskozás alkalmat ad az óvónőknek és a múzeum dolgozóinak, hogy megosszák egymással tapasztalataikat – nyilatkozta Violeta Vrcej Odri, a Naša radost Iskoláskor Előtti Intézmény pedagógusa, a projekt koordinátora.

A szakmai tanácskozáson beszédet mondott mgr. Hulló István, a múzeum igazgatója és Nebojša Markez, a Naša radost igazgatója. Az esemény Kolović Svetlana fotográfus és Tamara Rajnović óvónő közös fényképkiállításának megnyitójával kezdődött, amelyet dr. Ninkov K. Olga, a Szabadkai Városi Múzeum művészettörténésze nyitott meg. Ezután Vid Lebović, a Fecske óvoda óvodása megosztotta a közönséggel, hogy milyen szecessziós motívumokat látott a szabadkai Városházán.

Ezt követően dr. Ninkov K. Olga művészettörténész Miért éppen a szecesszió?, Violeta Vrcej Odri pedig A csodálkozástól a szecesszióról való közös tanulásig címmel tartott előadást. Snežana Jocić és Sandra Milodanović S., a Nyuszi óvoda óvónői a szecessziókutatásról beszéltek, Vera Jaramazović és Zora Milašin, a Ciciban óvoda óvónőinek témája pedig A szecesszió, mint a gyerekekkel való munkaprogram fejlődésének ihletadója volt. A Šumica óvoda óvónői, Csorba Kornélia, Edina Đorović, Suzana Milovanović, Tamara Rajnović és Nataša Stojić A szecesszió mint a gyermekjátékok motívuma címmel tartottak előadást. Jagoda Korać, a Zvončica óvoda óvónője a szecesszióról, a családokat összekötő vonalról szólt, Szőke Zsuzsanna, a Kolibri óvoda óvónője pedig arról számolt be, hogy a szecesszió témaköre hogyan tanította meg a csoportja tagjait városunk szeretetére. Ezután Ljubica Vuković Dulić, a Szabadkai Városi Múzeum művészettörténésze a gyerekekről, mint múzeumlátogatókról beszélt, majd Mihájlovity Anikó, az intézmény múzeumpedagógusa Múzeumpedagógia a Szabadkai Városi Múzeumban címmel tartott előadást. Végezetül a közönség A szecesszió és a vonal a gyerekek szemével című előadást hallhatta Mirjana Višnjić, a Mandarin óvoda óvónőjének tolmácsolásában.