2024. április 25., csütörtök

Hétvégén Tiszavirág Fesztivál Zentán

A szervezők jó hangulatú rendezvényre számítanak

A hétvégén, péntektől vasárnapig rendezik meg Zentán a hetedik Tiszavirág Fesztivált, ahova ismét változatos programokkal várják az érdeklődőket. Kosiczky András, a községi tanács tagja és Laskovity Kornél, Zenta Község Idegenforgalmi Szervezetének igazgatója sajtótájékoztatón ismertette az idei fesztivál programját.

Zenta (Gergely József felvétele)

Zenta (Gergely József felvétele)

– Hetedik alkalommal szervezzük meg a Tiszavirág Fesztivált a mi gyönyörű Tisza-partunkon. Nemcsak a színpadra és a föllépőkre koncentrálunk, hanem igyekszünk fölépíteni a teljes rendelkezésünkre álló teret, hogy ezzel tegyük még hangulatosabbá rendezvényünket a résztvevők számára – mondta Kosiczky András.

Hozzátette, hogy reményeik szerint a Tisza visszahúzódik az elkövetkező napokban, és minden programot megvalósíthatnak a tervezett helyszíneken. A szúnyogirtás várhatóan még a fesztivál kezdete előtt megtörténik, és az időjárás-előrejelzés szerint is meleg várható, így bíznak benne, hogy a rendezvény jó hangulatban telik, és sok látogatója lesz.

Laskovity Kornél elmondta, hogy minden évben hangulatos fesztivál megszervezésére törekednek, amin a hangsúlyt nem elsősorban a nagynevű zenekarokra, hanem a színvonalas és változatos programokra helyezik. A rendezvény péntek este fél hétkor kezdődik a bortérrel és a kézműves kiállítással, majd hét órától a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és kollégium képzőművészeti tagozatának kiállítása következik. A zenei program este negyed nyolckor Zenta város fúvószenekarának előadásával kezdődik, majd nyolctól az Inke and the Trailer akusztikus duó, fél tizenegytől pedig a Stand By együttes gondoskodik a közönség szórakoztatásáról. A péntek estét DJ zárja.

Szombaton számos helyszínen várják a látogatókat. A kilenc órára meghirdetett horgászverseny és a tizenegykor kezdődő kajakverseny a Tisza magas vízállása miatt várhatóan elmarad, az esti fáklyás hajós felvonulást pedig csak abban az esetben tartják meg, ha a felkért szakértők azt biztonságosnak ítélik. Az alsó rakpartra meghirdetett programokat várhatóan más helyszínen fogják megtartani, így valószínűleg új helyszínt kap mind az este fél kilenckor kezdődő Etno-folyam, mind a negyed tizenegyre meghirdetett táncház a Mendicus és a Juhász zenekarokkal.

Változatlan formában várják a látogatókat az öt órakor nyitó bortérre és kézműves kiállításra, valamint a borutcában zajló programokra. Utóbbi helyszínen fél hatkor a fesztivált is támogató, Cultstream – A víz új kultúrája elnevezésű IPA-projekt bemutatójára várják az érdeklődőket, fél héttől pedig a Stevan Mokranjac Zeneiskola növendékei mutatkoznak be. Este héttől Dér Zsolt hegedűművész előadását csodálhatja meg a közönség, fél kilenctől pedig a Contrabayando trió gondoskodik a jó hangulatról. A nagyszínpadon szombaton este két koncert lesz: nyolctól az újvidéki Hercenšlus zenekar játszik, negyed tizenegytől pedig a magyarországi Gypo Circus együttes lép föl. A szombat estét szintén DJ zárja.

Vasárnap este hatkor a bortér és a kézműves kiállítás veszi kezdetét, miközben szintén hattól néptáncoktatással várják a gyerekeket a Juhász zenekar és a Stevan Sremac Szerb Kulturális Központ közreműködésével. Fél nyolctól egész estén át a Jazz&Roll együttes zenél, miközben kilenckor a Szent Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület tűzzsonglőr bemutatóját is megcsodálhatják az érdeklődők.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az útlezárások a korábbi években megszokott módon valósulnak meg: a Tisza-partot a Dositej Obradović utcánál zárják el a forgalom elől, valamint lezárják a gimnázium utcáját és a Stevan Sremac teret is.