2024. április 26., péntek

Vajdasági kiadványok a 90. Ünnepi Könyvhéten

A ma kezdődő és hétfőig tartó rangos magyarországi rendezvényen a Forum Könyvkiadó Intézet tíz új kiadvánnyal jelentkezik, amelyek közül érdemes kiemelni Dubravka Đukanovićnak a Vajdasági Műemlékvédő Intézet, a Magyar Nemzeti Tanács és a Forum Könyvkiadó Intézet közös gondozásában megjelent művét, A vajdasági római katolikus templomok architektúráját, amely az 1699 és 1939 közötti időszakot dolgozza fel. Ennek a monumentális kiadványnak külön bemutatója is lesz június folyamán a budapesti Magyarság Házában.

Számunkra már szerdán elkezdődött a könyvhét egy szegedi bemutatóval, pénteken pedig szintén ugyanitt folytatjuk: a vidéki városok közül Szegeden ezúttal külön teret kap a Forum. Itt dedikálásokra, felolvasásokra és beszélgetésekre is sor kerül, a Dugonics téren kezdünk, és a Grand Caféban zárjuk a napot – mondta Virág Gábor, az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet igazgatója, főszerkesztője.

Tavaly nyolc, az idén tíz új kiadvánnyal utaznak a könyvhétre. Melyek ezek?

Mindenféleképpen az első helyen említeném Dubravka Đukanović monográfiáját, amely a vajdasági római katolikus templomok architektúráját dolgozza fel magyar és angol nyelven, ezt a könyvet a Vajdasági Műemlékvédelmi Intézettel és a Magyar Nemzeti Tanáccsal közös kiadásban jelentettük meg, véleményem szerint egy hihetetlenül gazdag kiadványról van szó, és úgy érzem, Brenner János kollégánk ismét alapos munkát tett le az asztalra. Ennek a könyvnek egy ünnepélyes bemutatót is tervezünk június folyamán a budapesti Magyarság Házában, az ősz folyamán pedig a tervek szerint Újvidéken és Szabadkán is bemutatjuk.

Szintén kiemelném Böndör Pál Vásárlási lázgörbe című verses elbeszélését, amely olvasható egyfajta társadalomkritikaként is, körbejárva vásárlási szokásaink alakulását az elmúlt évtizedekben, relativizálva egzisztenciális választásaink helyességét, eredményességét. A könyv a budapesti Kalligrammal közös kiadásban jelenik meg, és reményeink szerint hatványozottan felkelti a magyarországi olvasók figyelmét a költő iránt. Maurits Ferenc illusztrálta.

Szintén fontos könyvünk Gerold LászlóSzínházi jövés-menés című posztumusz megjelenő kötete, amely a szerző színházról írt tanulmányait és esszéit tartalmazza. Balázs Attila regénye Magyarfauszt címmel magyarfauszt műfaji megjelöléssel jelenik meg, szerzőnk ironizálva feszeget olyan alapvető kérdéseket, mint a Mindenható és az örökké ott szekundáló sátán munkálkodását, érintve a Föld keletkezésének kérdését.Penovác Endre az illsuztrátor.

Büszkék vagyunk arra is, hogy az idei könyvhéten négy elsőkötetesünk is lesz, ezekből három verseskötet a Gemma sorozatban jelenik meg. Kormányos ÁkosParaván című kötetében színes, erős versek szerepelnek, melyek a recenzens Szilasi László szerint „mindkét irányból átütnek minden paravánon”. A kötetet Szabó Eszter illusztrálta. Papp Katalinnak a Kés a párna alatt című verseskötete szenvedélyes, kitárulkozó költeményekkel, tobzódó színvilágukkal, érzékiségükkel, máskor naturalisztikus képiségükkel ragadja meg az olvasót. Cirok Szabó IstvánAgancspark című verseskötete a szelíd hangú költő annál erősebb debütálása, melyeket Nagy Kornélia illusztrációi díszítenek. Patócs LászlóVezeti a népet című kisregénye szintén a szerző első kötete, melyben mintha egy képernyők pulzálásától elgyötört, vizuális és virtuális hazugságoktól telített szem süvítene végig Újvidéken, ahogyan Bakos Petra írja recenziójában. Természetesen annak is örülünk, hogy Antalovics Péter (Távoli pólusok) és Benedek Miklós (Miközben halkan) sokadik kötettel jelenik meg nálunk, az ő könyveiket Klájó Adrián és Szenti Lilla illusztrálták.

Orcsik Roland recenzens szerint Benedek kötete köztes állapotra utal, a felszíni történések alatt meghúzódó időtlen, hol traumatikus, hol sóvárgással teli pillanatokra. Antalovics

távoli pólusai viszont csak látszólag távoliak, gyakran közelítenek egymáshoz, olykor helyet is cserélnek, ahogyan Celler Kiss Tamás írja a fülszövegben.

Szintén új könyvünk Antal Szilárd és Szilágyi MáriaÜzenetek a falakról című fotóalbuma, melyben folytatják Újvidék rejtett arcának felfedezését. Kis késéssel ugyan, de a könyvhét ideje alatt megjelenik még egy filozófiai tanulmánykötet is, melyben három fiatal magyar filozófus, Horváth Márk, Losoncz Márk és Lovász Ádám vállalkozott arra, hogy átfogó képet nyújtson a kortárs filozófiai realizmus programjáról. Könyvükben (A valóság visszatérése. Spekulatív realizmusok és újrealizmusok a kortárs filozófiában) megszólal a realizmus szinte minden jelentős képviselője, a kontinentális gondolkodók ugyanúgy, mint a tengerentúliak.

A könyvheti rendezvényen kaphatók lesznek a kiadó régi kiadványai, valamint a Létünk folyóirat idei első és a Híd idei áprilisi–májusi száma is.

 Milyen céllal vesznek részt a rangos könyvrendezvényen?

Meg szeretnénk mutatni, hogy Vajdaságban továbbra is magas színvonalon jelennek meg könyvek, amelyek szerves részét képezik az összmagyar irodalomnak, könyvkiadásnak. Aki már részese volt, nagyon jól tudja, a könyvheti rendezvény közös ünnepe a kiadóknak, a szerzőknek és az olvasóknak – mondta Virág Gábor.

 A 90. Ünnepi Könyvhéten holnap, pénteken,18 órakor a szegedi Dugonics téri színpadon a Forum Könyvkiadó Intézet szerzői, Antalovics Péter, Balázs Attila, Benedek Miklós, Böndör Pál, Cirok Szabó István, Kormányos Ákos, Papp Katalin, Patócs László olvasnak fel közelmúltban megjelent írásaikból. A műsor moderátorai: Berényi Emőke, Brenner János, Losoncz-Kelemen Emese. Ezt követően 18.30-kor a Dugonics téren, a Líra Könyv Zrt. Fókusz Könyváruház sátrában a fent említett írók, költők dedikálnak. A szegedi Grand Caféban 19 órakor sor kerül az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet estjére, a beszélgetésekre és felolvasásokra. Antalovics Péter, Antal Szilárd, Balázs Attila, Benedek Miklós, Böndör Pál, Cirok Szabó István, Kormányos Ákos, Papp Katalin, Patócs László, Szilágyi Mária szerzőkkel Berényi Emőke, Bicskei Gabriella, Brenner János, Losoncz-Kelemen Emese beszélget.

Szombaton Budapesten, a Duna Korzón, a Vajdasági Magyar Könyvkiadók standján dedikálnak a szerzők, éspedig 15 órakor Papp Katalin, Cirok Szabó István, Kormányos Ákos, 16 órakor Antalovics Péter, Böndör Pál, Benedek Miklós,

17 órakor Balázs Attila, Patócs László, 18 órakor Antal Szilárd, Szilágyi Mária.

A budapesti Mersz Klubban 20 órakor kezdődik az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet estje – beszélgetés és felolvasások. Antalovics Péter, Antal Szilárd, Balázs Attila, Benedek Miklós, Böndör Pál, Cirok Szabó István, Kormányos Ákos, Papp Katalin, Patócs László, Szilágyi Mária szerzőkkel Berényi Emőke, Bicskei Gabriella, Brenner János, Losoncz-Kelemen Emese beszélget.

Hat új kötet Zentáról

A zEtna Kiadó és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet is képviselteti magát a csütörtökön kezdődő Ünnepi Könyvhéten.

Vázsonyi Csilla, a VMMI munkatársa elmondta, hogy az intézet Roginer Oszkár A jugoszláviai magyar irodalom terei című kötetével szerepel a rendezvényen. A könyv a második világháborútól kezdve elemzi a közösségi identitás és a belakott tér reprezentációja közötti összefüggéseket nemcsak az egykori Jugoszláviában, hanem az ország föloszlásának idején és az azt követő, 2010-ig terjedő időszakban is, ekkor már értelemszerűen az utódállamokra vonatkozóan.

Beszédes Istvántól, a zEtna vezetőjétől megtudtuk, hogy a kiadó idén öt könyvvel szerepel az Ünnepi Könyvhét hivatalos könyvlistáján: Géczi János – Ladik Katalin Lösz, Vasagyi Mária Cézár, Szegedi-Szabó Béla Homokmű, Beszédes István Vagy lenolaj, valamint Sinkovits Péter A hologram hintóján című köteteit mutatják be a rendezvényen. Mint mondta, ezek a kötetek a kiadó szinte egész éves produktumát képezik, és több műfajt is képviselnek:

Az öt könyv között két regény és három verseskötet szerepel. Kis kiadó vagyunk, négy-öt könyv az éves termésünk, ezt az Ünnepi Könyvhétre szoktuk időzíteni. Egy hónapon keresztül megfeszített ütemben dolgoztunk, ezek a könyvek mind áprilisban, májusban hagyták el a nyomdát. A többi kiadóhoz hasonlóan számunkra is fontos, hogy jelen legyünk az Ünnepi Könyvhéten, hiszen ez a legnagyobb könyves szemle magyar nyelvterületen. Éppen ezért mintegy tizenöt éve minden évben ott vagyunk, ez már szinte rituális dolog: ha szerző tud jönni, akkor dedikálhasson a rendezvényhelyszíneken.

Hozzátette, hogy a rendezvényen való részvétel már csak azért is fontos, mert együtt jár vele egy országosan terjesztett könyvkatalógus, az itt szereplő köteteket pedig a könyvkereskedők, a könyvtárak és az olvasók is keresik. Ez a kisebb kiadók számára esélyt jelent arra, hogy szélesebb körben terjesszék a köteteiket.

Az Életjel kiadványai is Budapesten

A szabadkai Életjel Kiadó régebbi és a legújabb három kiadványával mutatkozik be Budapesten, a 90. Ünnepi Könyvhéten. Dévavári BeszédesValéria elmondta, hogy a legújabb könyvek közül Boja Patyi SaroltaA pipicslámpa fényénél című népmesegyűjteményével, Pap Ágota Mi a gyerek? című tanulmánykötetével, és Bence Erika Utazások Posztmonarchiában című tanulmány- és esszékötetével mutatkoznak be. Vasárnap 11 és 13 óra között Boja Patyi Sarolta és Pap Ágota dedikálni fognak a Vajdasági Magyar Könyvkiadók könyvsátránál.