2024. április 26., péntek

Tudatos fogyasztókat nevelnek a fiatalokból

A Zentai Fogyasztóvédő Központ tevékenységéről már többször is írtunk napilapunkban, arról viszont már kevesebbet, hogy amellett, hogy fogadják és igyekeznek közbenjárni a zentai és a környékbeli településeken élő fogyasztók érdekeinek érvényesítésében, a fiatal nemzedék képviselőit is az öntudatos vásárlásra és a fogyasztóvédelemre nevelik. Ennek jegyében, karöltve a Zentai Közgazdasági és Kereskedelmi iskolával, évente fogyasztóvédelmi versenyt szerveznek, amelynek a legjobbjai az újvidéki GENIUS diákkonferencia keretében megrendezett 7. Vajdasági Fogyasztóvédelmi Diákversenyen is részt vehetnek. A versenyen ezúttal is szépen szerepeltek az észak-bácskai községből érkező közép- és általános iskolás diákok.

Molnár Csikós József, a zentai fogyasztóvédelemmel foglalkozó szervezet vezetője ennek kapcsán elmondta, hogy az idén magyarországi résztvevői is voltak mindkét rendezvénynek: Zentán magyarországi középiskolák képviseltették magukat, Újvidéken pedig Szlovákiából is voltak versenyzők. Molnár Csikós kiemelte, hogy a zentaiak a vajdasági versenyen is derekasan helyt álltak, s a szervezők, illetve a diákok mentorai is felkészültek voltak. A Zentai Fogyasztóvédő Központ ezenkívül tanulmányi kirándulásokat is szervezett a fiatalok számára, akiknek a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, a NÉBIH budapesti Élelmiszerlánc-biztonsági, mechanikai és villamossági laboratóriumaiban alkalmuk volt rálátást szerezni, hogy Magyarország területén miképpen is végeznek kutatásokat a fogyasztóvédelem tárgykörében. A fiatalok számára ezenkívül a szegedi élményfürdőbe és kalandparkba is szerveztek egy utat.

Az idei fogyasztóvédelmi versenyeket és a tanulmányutakat egyébként egy a Dél-alföldi Regionális Fogyasztóvédelmi Egyesülettel közösen megnyert, 700 ezer forint értékű pályázat támogatásával szervezték meg – mesélte Sava Vujičić, a Zentai Fogyasztóvédelmi Központ aktivistája, illetve a zentai közgazdasági középiskola tanára, majd hozzátette, hogy a zentai oktatási intézmény ennek során kiérdemelte a fogyasztótudatosságra nevelő iskola címet is. Vujičić elmondta azt is, hogy a szegedi fogyasztóvédőkkel a jövőben is folytatják az együttműködést, s mivel ők már az Európai Unióhoz tartoznak, a zentaiak egyre több tapasztalatot és tudást igyekeznek átvenni tőlük. Egyben abbéli reményének is hangot adott, hogy a zentai önkormányzat is jobban felismeri, hogy nem egyszerű civil szervezeti, hanem közhasznú társadalmi tevékenységet végeznek, és nagyobb támogatásban részesítik a projektumaikat. Beszélgetőtársaink ezenkívül elmondták, hogy a fiatalok komolyan veszik a szervezet munkájában való részvételt is, és a különböző megmozdulásaik során népszerűsítik a fogyasztóvédők munkáját, követik az egyesület tevékenységét, és az idősebbeket is bekapcsolják a szervezet életébe. Nyaranta egyébként a legtöbb fogyasztói panasz a lábbelik minősége és a vendéglátóipari egységekben szolgáltatásaira érkezik be – mesélték a fogyasztóvédők, de az élelmiszerek minősége kapcsán is számos panaszt vesznek nyilvántartásba. Az utóbbi időben az egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos megjegyzések is elszaporodtak. Ez utóbbi kapcsán a legtöbben a rendelőkben való hosszú várakozási időt sérelmezik. A vendéglátóipar terén pedig a vendéglőkben, szórakozóhelyeken, sütödékben kapható ételek minősége és a kapott ételmennyiség kapcsán érkeztek panaszok – ecsetelték a Zentai Fogyasztóvédelmi Központ aktivistái.