Nincs olyan, aki Brexit nélkül választást nyerhet

(Forrás: MTI)

2019. június 11., 07:58 >> 2019. június 11., 17:37

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

A brit külügyminiszter szerint a konzervatív párti kormány, sőt talán a párt megsemmisülését is okozhatja, ha nem sikerül kiléptetni az Egyesült Királyságot az Európai Unióból. Jeremy Hunt, aki indul a Konzervatív Párt és a kormány éléről távozó Theresa May miniszterelnök tisztségéért, kampányát elindító tegnapi beszédében kijelentette: az a tory vezető, aki teljesíti a Brexitről hozott, három évvel ezelőtti népszavazási döntést, megnyeri a Konzervatív Párt számára a következő parlamenti választásokat. Nincs azonban olyan konzervatív miniszterelnök, aki Brexit nélkül választást tudna nyerni – vélekedett, azaz szerinte a Brexit-döntés teljesítése és a következő választások megnyerése egy és ugyanaz.

Kijelentette: e két dologra olyasvalaki képes, aki el tud érni egy olyan kilépési megállapodást, amit a parlament elfogad. Hunt szerint ő maga ez a jelölt, tekintettel arra, hogy egykori vállalkozóként, majd kabinettagként egész eddigi életét tárgyalásokkal töltötte.

Kampányindító beszédében Jeremy Hunt ismét figyelmeztetett, ha a választásokat a Brexitről hozott népszavazási döntés teljesítése előtt tartanák, a Konzervatív Párt „megsemmisülne” (Fotó: AP via Beta)

Kampányindító beszédében Jeremy Hunt ismét figyelmeztetett, ha a választásokat a Brexitről hozott népszavazási döntés teljesítése előtt tartanák, a Konzervatív Párt „megsemmisülne” (Fotó: AP via Beta)

A külügyminiszter alig burkolt figyelmeztetést intézett azoknak a jelölttársainak a címére, akik eddigi nyilatkozataikban jelezték, ha megnyerik az utódválasztási versengést, miniszterelnökként mindenképpen kiléptetik az Egyesült Királyságot az EU-ból a Brexit jelenleg érvényes október 31-ei határnapján, akár elfogadja addig a parlament az elmúlt hónapokban háromszor is elutasított kilépési megállapodást, akár nem. E jelöltek közé tartozik Hunt hivatali elődje, Boris Johnson volt külügyminiszter, a keményvonalas tory Brexit-tábor frontembere és Esther McVey volt munkaügyi miniszter. Kampányindító beszédében Hunt felidézte: a parlament már eddig is világossá tette, nem fogja engedni a megállapodás nélküli Brexitet. Hunt szerint így annak a kormányfőnek, aki arra tesz ígéretet, hogy egy adott időpontban mindenképpen kilépteti az országot az EU-ból, választásokat kell kiírnia, ha meg akarja változtatni a parlamenti erőviszonyokat.

Hunt szerint azonban ha e választásokat a Brexitről hozott népszavazási döntés teljesítése előtt tartanák, a Konzervatív Párt „megsemmisülne”. Utalt a májusi európai parlamenti választásra, amelyen a Konzervatív Párt nem egészen 9 százalékos szavazataránnyal (fennállása óta messze a legrosszabb eredménnyel) az ötödik helyre szorul a pártok mezőnyében. Az ismert mezőny jelenleg 11 tagú. A párt szabálykönyve szerint minden indulónak nyolc másik frakciótag támogatását kell megszereznie ahhoz, hogy jelöltként regisztráltathassa magát. A fogadóirodák Boris Johnsont tekintik a legesélyesebbnek. Ő már a hétvégén megkezdte kampányát. A The Sunday Timesnak adott interjúban kijelentette: ha ő lesz a miniszterelnök, nem fizeti ki az EU-nak járó, 39 milliárd fontra becsült brit pénzügyi kötelezettségeket mindaddig, amíg világosabbá nem válik, milyen jövőbeni kapcsolatrendszerről sikerül megállapodni az EU-val.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége