2024. április 26., péntek

Rászoktunk a színvonalas művelődésre

Andy Warhol-tárlat nyílt Újvidéken

Az ünnepélyes megnyitón jelen volt többek között Dalibor Rožić, a városi tanács művelődéssel megbízott tagja is, aki elmondta: nagy megtiszteltetés, hogy városunk adhat otthont a pop-art fejedelme tárlatának.

– Köszönettel tartozom az Újvidéki Múzeumnak, ljubljanai partnereinknek és a Közép-Európai Kultúrközpontnak azért, hogy sikerült tető alá hozni ezt a fontos projektumot. Biztos vagyok abban, hogy nagyon sokan érdeklődnek a tárlat iránt, mert Andy Warhol teremtette meg a pop kultúrát, és a mai napig sokak merítenek inspirációt munkáiból. Újvidék mindig a kultúra és a művészet központjának számított, és a polgárok „rászoktak” a színvonalas tartalmakhoz. Az Újvidéki Városi Művelődési Hivatal arra törekszik a többi városi kulturális intézménnyel együtt, hogy minél magasabb színvonalú kultúrpolitikát gyakoroljon. A jövőben is az lesz a célunk, hogy minél több kulturális és művészi projektumot támogassunk – mondta az újvidéki városi tanács művelődési ügyekkel megbízott tagja.

A tárlat keretében Andy Warhol 48 eredeti alkotását tekinthetik meg a látogatók, különféle grafikai módszerekkel és akvarelltechnikával készült rajzai várják az érdeklődőket. A rendezvényt június 5-e és június 25-e között tekinthetik meg az érdeklődők. Andy Warhol legismertebb alkotásai közé tartoznak a Marilyn Monroe (Marylin), a Mao, a Campbellˊs soup sorozatok, valamint a Gyorskorcsolyázó (Speed Skater), amely az 1984-ben megtartott, szarajevói téli olimpiának volt a szimbóluma.

Az Andy Warhol tárlatot az Újvidéki Múzeum szervezte meg a ljubljanai Visconti Fine Art Galériával, és az újvidéki Közép-Európai Kultúrközponttal karöltve.