2024. április 26., péntek
A NORMANDIAI PARTRASZÁLLÁS 75. ÉVFORDULÓJÁRÓL EMLÉKEZTEK MEG

Macron köszönetet mondott a veteránoknak

Emmanuel Macron francia államfő angolul mondott köszönetet Franciaország felszabadításáért az amerikai veteránoknak, és a legjelentősebb állami kitüntetést, a Becsületrendet adományozta nekik a nyugati szövetségesek normandiai partraszállásának 75. évfordulóján az északnyugat-franciaországi Colleville-sur-Mer amerikai katonai temetőjében rendezett tegnapi ünnepségen.

A normandiai katonai temetőkben 110 ezer katona nyugszik, a partraszállás időszakában naponta többen haltak meg, mint az I. világháború legvéresebb csatáiban (Fotó: AP via Beta)

A normandiai katonai temetőkben 110 ezer katona nyugszik, a partraszállás időszakában naponta többen haltak meg, mint az I. világháború legvéresebb csatáiban (Fotó: AP via Beta)

„Tudjuk, hogy mit köszönhetünk önöknek, veteránoknak. A szabadságunkat. A hazám nevében egyszerűen csak köszönetet szeretnék önöknek mondani” – mondta Macron a nagyszabású megemlékezésen, amelyen az ötszáz veterán mellett részt vett Donald Trump amerikai elnök, Theresa May brit és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök.

Az amerikai elnök ünnepi beszédében a veteránokhoz fordulva azt mondta: „Büszke önökre a hazánk”. Trump könnyeket csalt a veteránok szemébe, amikor név szerint emlékezett egy-egy, a sorsdöntő napon elesett bajtársukra.

Az ünnepségre Trump és felesége, Melania érkezett elsőként, ők fogadták a francia elnöki párt, ugyanis a híres Omaha partszakasz amerikai katonai temetője amerikai területnek számít Franciaországban. A 12 ezer meghívott közül a hivatalos tribün első soraiban foglaltak helyet az amerikai veteránok, akiket hosszan üdvözölt a két ország vezetője és feleségeik, a tömeg pedig állva tapsolta és éljenezte a II. világháborús katonákat. A katonai temetőben a csaknem 10 ezer fehér kereszt és Dávid-csillag mellett a földbe szúrva amerikai és francia zászlók lobogtak.

„Napra pontosan 75 évvel ezelőtt ezeken a partokon 10 ezer ember adta vérét, és ezrek áldozták fel az életüket testvéreikért, hazájukért, a szabadság megőrzésért” – emlékeztetett beszédében az amerikai elnök.

A történelem legnagyobb partraszállási hadműveletének évfordulóján – amelynek köszönhetően az angolszász szövetségesek Normandiában megnyitották a második frontot – a több ezer elesett katona áldozatvállalására emlékeztek a politikusok, de Macron beszédében nem leplezte az Egyesült Államok és nyugat-európai szövetségesei közötti jelenlegi feszült viszonyt.

„Amerika soha nem volt olyan nagy, mint amikor mások szabadságért harcolt, mint amikor hű maradt azokhoz az egyetemes értékekhez, amelyeket az alapítóatyái képviseltek, amikor csaknem két és fél évszázada Franciaország sietett a függetlensége támogatására” – fogalmazott Trumphoz fordulva a francia elnök, azt kérve a II. világháború után kialakult multilaterális világrendet gyakran elutasító és inkább a kétoldalú viszonyokat előnyben részesítő amerikai kollégájától, hogy „soha ne vessen véget a szabad népek közötti szövetség erősítésének”.

Trump válaszában jelezte, hogy számára a francia–amerikai kötelék „megbonthatatlan”.

A két ország vezetője az ünnepséget követően kétoldalú megbeszélést folytatott, majd Macron munkaebéden látta vendégül Trumpot Caen városának prefektúráján.

Délelőtt a francia elnök Theresa May brit miniszterelnökkel nyitotta meg az évforduló franciaországi ünnepségeit a ver-sur-meri brit katonai temetőben rendezett megemlékezésen, Justin Trudeau kanadai kormányfő pedig Edouard Philippe francia miniszterelnökkel a Juno partszakaszon koszorúzott a kanadai katonák emlékére.

A partraszállási ünnepségek szerdán Nagy-Britanniában kezdődtek a brit uralkodó és a II. világháborúban szövetséges országok vezetőinek részvételével. Vlagymir Putyin orosz elnök azonban nem volt jelen sem az angliai, sem a normandiai megemlékezésen, amit Marine Le Pen, a francia radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés vezetője Twitter-üzenetében „sajnálatosnak” nevezett. A jelenlévő 16 állam- és kormányfő viszont közös nyilatkozatban szögezte le, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy „a múlt áldozata ne bizonyuljon hiábavalónak, és soha ne merüljön feledésbe”.

Nyitókép: A francia és az amerikai elnöki házaspár figyeli, amint a francia légierő akrobata köteléke elhúz az amerikai katonák normandiai – Colleville-sur-Mer partján fekvő – temetője felett (Fotó: A