2024. április 26., péntek

New York-ban is Écskáról olvastak

Várady Tibor dokumentumregényét Nagybecskereken (is) bemutatták

A nagybecskereki Toša Jovanović Népszínház kamaratermében tartották meg Várady Tibor jogászprofesszor, író legújabb kötetének, a Mi történt Écskán? című dokumentumregényének a bemutatóját, amelyet a Madách Amatőr Színház Irodalmi Színpada szervezett a Forum Könyvkiadó Intézettel karöltve.

Kónya-Kovács Otília felvétele

Kónya-Kovács Otília felvétele

A szerzővel Losoncz Kelemen Emese, a könyv szerkesztője beszélgetett, aki az esten elmondta, nagyon jól érzi magát, amikor szülővárosába jöhet, örömmel tölti el minden egyes látogatása a Bega menti városba. A dokumentumregény keletkezéséről is szólt, hiszen a nagyapja iratai között több mint száz olyan dokumentumot talált, amelyek a múlt század eleji perekkel foglalkozott. Akkoriban érdekes, nagy perek folytak, és a letűnt kort tárják az olvasók elé. Érdekességként megemlítette azt is, hogy az akkori, a Monarchia legnagyobb uradalmának vonzáskörében olyan nagy perek voltak, amelyek nemcsak az európai újságokban kaptak helyet, de még New York-i lap is foglalkozott velük.

– Mai számítások szerint ezek a perek több milliárd dinárba kerültek – hangzott el a könyvbemutatón.

Várady Tibor mindig is tudta, hogy Écska, egy igencsak jelentős helyszín volt, ez derül ki a dokumentumokból, az uradalomban történteket manapság már csak ezek az iratok, abból készült munkák örökítik meg.

A Várady-hagyaték iratai között kutatva a szerző egy újabb érdekességre bukkant, és minden bizonnyal a káromkodásokról, a szitkozódásokról áll majd össze egy újabb kötetre való anyag, ugyanis az 1946 és 1950 között történt perek dokumentumait tanulmányozza. Az egyik ilyen esemény helyszíne az egykori November 29. utca volt, melynek egyik udvarban kezdődött az eset, ahol a szitkozódás tárgya egy női alsónemű volt.

Várady Tibor elmondása szerint a kiadvány a letűnt időket idézi, hidakat emelve a valóság és az emlékek között.

A Szórványlétben projektum finanszírozásában részt vesz az Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium.