2024. április 26., péntek

A jövő falun lakik

A tartományi pályázatnak köszönhetően 30 házaspár jutott vidéki házhoz
Az újdonsült gazdasszonyok Predrag Vuletić titkár és Diana Milović igazgató társaságában

Az újdonsült gazdasszonyok Predrag Vuletić titkár és Diana Milović igazgató társaságában

A Tartományi Nemi Egyenjogúsági Intézet hatodik pályázatán 30 millió dinár értékű támogatást nyertek falusi ház vásárlására a Tartományi Szociálpolitikai, Demográfiai és Nemi Egyenjogúsági Titkárság jóvoltából a vajdasági fiatal párok.

A támogatásról szóló szerződéseket tegnap Diana Milović, a Tartományi Nemi Egyenjogúsági Intézet igazgatója és Predrag Vuletić tartományi szociálpolitikai, demográfiai és nemi esélyegyenlőségi titkár nyújtotta át az érintett fiatal házaspároknak a tartományi kormány épületében.

A pályázat elsődleges célja a vidéki környezet fejlesztése, a demográfiai kép, a születési arányszám, valamint a nők helyzetének javítása.

Diana Milović hangsúlyozta, hogy a pályázó családok esetében ezúttal újabb 30 ingatlan kerül nő nevére. Ez külön jelentőséggel bír, hiszen a Tartományi Nemi Egyenjogúsági Intézet elsődleges célja a hölgyek helyzetének javítása.

A legtöbb házat a Dél-bácskai körzetben vásárolták, Palánka községben 30 ház, Verbász környékén 25, Szabadka községben 16 és Zombor térségében pedig 13 ház talált gazdára. Két olyan házaspár is van a nyertesek között, akik városból falura költöznek. Bánátban vásároltak házat, mondta az intézet igazgatója. Kiemelte, hogy azok a párok, akik ebben a pályázati körben nem nyertek, ne adják fel a reményt, és jelentkezzenek bátran a hamarosan megjelenő újabb támogatásra.

A pályázati feltétel szerint falusi háznak számít minden olyan lakóingatlan, amely kívül esik a város, a községi székhely és a külvárosi települések határán. Azok a párok pályázhattak, akik házasságot kötöttek vagy a törvény által szabályozott házasságon kívüli kapcsolatban élnek, s nem rendelkeznek ingatlannal. A pályázók egyike ne legyen 40 évnél idősebb! További feltétel volt, hogy legalább öt éve bejelentett vajdasági lakcímük legyen. A megvásárolandó ingatlan értéke nem haladhatta meg az 1 millió dinárt.

Miljana Bjelić és Miroslav

Miljana Bjelić és Miroslav

Miljana Bjelić és férje, Miroslav Óbecséről érkezett, és a községben lévő Csikériapusztán (Radičević) vásároltak házat.

– Nagyon sokat jelent számunkra a támogatás, mert ha a városban vásároltunk volna lakást, sokkal nagyobb lakáskölcsönt kellett volna felvennünk. Így pedig már az új házban várhatjuk a hamarosan születendő gyermekünket – mondta Miljana Bjelić.

– Valószínűleg magánvállalkozásba kezdünk majd a faluban, még gondolkozunk, hogy pontosan mivel érdemes foglalkozni – nyilatkozta Miroslav Bjelić.

Kecskeméti Katarina és János

Kecskeméti Katarina és János

A bajmoki Kecskeméti János elmondása szerint lakhelyükön igen drága mulatság a házvásárlás, ezért úgy döntöttek, hogy Bácskossuthfalván keresnek új otthont.

– A faluban él édesapám és a testvéreim is, ezért úgy gondolom, hogy jól döntöttünk. Falun laktunk eddig is, és továbbra is falun szeretnénk élni. Mindemellett nem találtuk jó lépésnek a különféle lakáshiteleket, ezért próbálkoztunk immár harmadszor a pályázással, és most nagyon örülünk, hogy sikerült. Szerencsére olyan házat találtunk, amibe nem szükséges további befektetés. Az előző tulajdonos rendben tartotta az épületet, külföldre ment dolgozni, így tudtuk megvenni új otthonunkat.