A jövő falun lakik

A tartományi pályázatnak köszönhetően 30 házaspár jutott vidéki házhoz

Török Erna

2019. június 7., 06:33

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Az újdonsült gazdasszonyok Predrag Vuletić titkár és Diana Milović igazgató társaságában

Az újdonsült gazdasszonyok Predrag Vuletić titkár és Diana Milović igazgató társaságában

A Tartományi Nemi Egyenjogúsági Intézet hatodik pályázatán 30 millió dinár értékű támogatást nyertek falusi ház vásárlására a Tartományi Szociálpolitikai, Demográfiai és Nemi Egyenjogúsági Titkárság jóvoltából a vajdasági fiatal párok.

A támogatásról szóló szerződéseket tegnap Diana Milović, a Tartományi Nemi Egyenjogúsági Intézet igazgatója és Predrag Vuletić tartományi szociálpolitikai, demográfiai és nemi esélyegyenlőségi titkár nyújtotta át az érintett fiatal házaspároknak a tartományi kormány épületében.

A pályázat elsődleges célja a vidéki környezet fejlesztése, a demográfiai kép, a születési arányszám, valamint a nők helyzetének javítása.

Diana Milović hangsúlyozta, hogy a pályázó családok esetében ezúttal újabb 30 ingatlan kerül nő nevére. Ez külön jelentőséggel bír, hiszen a Tartományi Nemi Egyenjogúsági Intézet elsődleges célja a hölgyek helyzetének javítása.

A legtöbb házat a Dél-bácskai körzetben vásárolták, Palánka községben 30 ház, Verbász környékén 25, Szabadka községben 16 és Zombor térségében pedig 13 ház talált gazdára. Két olyan házaspár is van a nyertesek között, akik városból falura költöznek. Bánátban vásároltak házat, mondta az intézet igazgatója. Kiemelte, hogy azok a párok, akik ebben a pályázati körben nem nyertek, ne adják fel a reményt, és jelentkezzenek bátran a hamarosan megjelenő újabb támogatásra.

 

A pályázati feltétel szerint falusi háznak számít minden olyan lakóingatlan, amely kívül esik a város, a községi székhely és a külvárosi települések határán. Azok a párok pályázhattak, akik házasságot kötöttek vagy a törvény által szabályozott házasságon kívüli kapcsolatban élnek, s nem rendelkeznek ingatlannal. A pályázók egyike ne legyen 40 évnél idősebb! További feltétel volt, hogy legalább öt éve bejelentett vajdasági lakcímük legyen. A megvásárolandó ingatlan értéke nem haladhatta meg az 1 millió dinárt.

Miljana Bjelić és Miroslav

Miljana Bjelić és Miroslav

Miljana Bjelić és férje, Miroslav Óbecséről érkezett, és a községben lévő Csikériapusztán (Radičević) vásároltak házat.

– Nagyon sokat jelent számunkra a támogatás, mert ha a városban vásároltunk volna lakást, sokkal nagyobb lakáskölcsönt kellett volna felvennünk. Így pedig már az új házban várhatjuk a hamarosan születendő gyermekünket – mondta Miljana Bjelić.

– Valószínűleg magánvállalkozásba kezdünk majd a faluban, még gondolkozunk, hogy pontosan mivel érdemes foglalkozni – nyilatkozta Miroslav Bjelić.

Kecskeméti Katarina és János

Kecskeméti Katarina és János

A bajmoki Kecskeméti János elmondása szerint lakhelyükön igen drága mulatság a házvásárlás, ezért úgy döntöttek, hogy Bácskossuthfalván keresnek új otthont.

– A faluban él édesapám és a testvéreim is, ezért úgy gondolom, hogy jól döntöttünk. Falun laktunk eddig is, és továbbra is falun szeretnénk élni. Mindemellett nem találtuk jó lépésnek a különféle lakáshiteleket, ezért próbálkoztunk immár harmadszor a pályázással, és most nagyon örülünk, hogy sikerült. Szerencsére olyan házat találtunk, amibe nem szükséges további befektetés. Az előző tulajdonos rendben tartotta az épületet, külföldre ment dolgozni, így tudtuk megvenni új otthonunkat.

 

 

 


!A cikkhez nem kapcsolódik más írás.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége