2024. április 26., péntek

Vákuumban várakozva

„Vízfejű” város lettünk. Gyerekkoromban majdnem minden utcasarkon volt egy kis bolt, ahova percek alatt el lehetett futni jószerivel még pizsamában is, ifjúkoromban pedig a város peremére sem voltunk restek „elbandázni”, mert ott lehetett magyar zenére jót mulatni. Ma, ha a központ egyik mellékutcájában nyílik kocsma, szinte biztos, hogy arra rövidesen lakat kerül, és sok esélye annak a bevásárlóközpontnak sincs, amelyik a nagyvárosok mintájára a város szélén várja a vásárlókat.

Egyre kevesebben vagyunk, mégis gombamód szaporodnak a nagy üzletláncok Óbecse központjában. A verseny elvileg jó a vásárlónak, de a város képe megváltozik. Legutóbb az Idea nyitotta meg nagy üzletét a Gerberék utcában lévő, a Tartományi Műemlékvédelmi Intézet védelme alatt álló egyik szecessziós épület helyén. Bár a régi homlokzat mintájára kellett volna a beruházást elvégezni, ezt néhány – a régire vajmi kevéssé emlékeztető – ablakkal le is tudta a kivitelező.

(Fotó: Fehér Rózsa)

(Fotó: Fehér Rózsa)

Most a Lidl verekedte be magát a város szívébe. Ezt kívánja az üzletpolitikája. Mivel az önkormányzat által felkínált önkormányzati tulajdonú telek ezen a hatósugáron kívül esett úgy 300 méterrel, valahogy sikerült eladásra bírni a Bečejprevoz vállalatot, így a buszállomás helyén tegnap – állítólag a tervezettnél korábban – meg is kezdődött az építkezés, ami olyannyira meglepte az óbecsei cég vezetését, hogy nem volt ideje idejében értesíteni az utasokat a buszállomás bezárásáról, és a buszállomás utcájában kijelölt buszmegállók helyét kezdetben csupán az úttestre felfestett BUS szó jelölte. Május 6-a óta nem működik a központi buszpályaudvar Óbecsén, az utasokat a Danilo Kiš utcában a MAXI üzlet, illetve a zeneiskola előtt veszik föl az autóbuszok, és ugyanott lehet le is szállni róluk. (Feltéve, hogy az üzletbe betért vásárló nem épp a megállóban parkolta le az autóját.) A közfelháborodás hatására most már valamiféle menetrend is szerepel a megállóban, ahol viszont se pad, se tető a várakozó utasok feje felett.

Kevés változás váltott ki ekkora közfelháborodást a városban, mint a buszállomás felszámolása és az olykor komoly járműtorlódást okozó megállóhelyek hevenyészett kijelölése. Az események ilyetén alakulása oda vezetett, hogy bár eredetileg csak a Lidl megépítése után elkezdődő, jövőre esedékes utcafelújítás során készültek volna el a végleges és tisztességes megállóhelyek, az önkormányzat magára vállalta, hogy rövidesen ideiglenes fedett megállókat állít fel ezeken a helyeken. Újabban viszont már olyan híreket is lehetett hallani, hogy az állandó megállóhelyeken kialakítandó ideiglenes építmények helyett a szeptemberi iskolakezdésre ideiglenes megállóhelyen (a buszállomás telkén!) véglegesnek szánt, korszerű megállókat állítanak majd fel, amelyeket a Lidl átadása és az utca felújítása után a mostani, véglegesnek tervezett megállóhelyekre szállítanak át.

A telekeladásból zsebre vágott pénzből az ipari övezetben, a Bečejprevoz telephelyén épül majd fel az új buszállomás. Jó messze a belvárostól. Az egyre fogyatkozó utasokat kezdetben azzal ámították: lényegében nem sok minden fog változni, minden járat felszedi majd az utasokat a központi megállóhelyeken, így nem kell feltétlenül a város végén buszra szállni. Legutóbb viszont az általa sajnálatos „vákuum”-nak nevezett helyzet kapcsán épp a Magyar Szónak fogalmazott úgy Dragan Tošić polgármester: csak a legfontosabb járatok tesznek majd kitérőt a központi megállóhelyekre, ami az összesnek nagyjából a fele. Azt, hogy melyek ezek, egyelőre nem lehet tudni.

Az adásvételnek nem volt tárgya a 38 évvel ezelőtt megépült buszállomás épülete (egyelőre itt az utasok továbbra is jegyet válthatnak), és a Bečejprevoz a birtokában maradt központi telekrészen egy szállodát is fel szeretne építeni. Az Újvidéki utca végén, az ipari övezetben épülő új buszállomást a tervek szerint egy év múlva adják át rendeltetésének. Az augusztusban fennállásának 7. évtizedét ünneplő, 2008-ban a jelenlegi tulajdonos kezébe került vállalatnak nyilván minden oka meglesz az ünneplésre. Az, hogy mi, utasok pórul járunk-e, vagy együtt tudunk majd örülni a szép utcának és a flottul működő utasszállításnak, jövőre kiderül.