2024. április 26., péntek

A szülőtáj gazdaságáról, idegenforgalmáról, kultúrájáról

Az idén első alkalommal szervezik meg a Szülőtáj gazdasága, idegenforgalma és kultúrája elnevezésű vásárt, csütörtökön június 6-án, az újvidéki Master Központban.

Boško Vučurević, Ognjen Bjelić és Duško Ćutilo a sajtótájékoztatón (Fehér Ildikó felvétele)

Boško Vučurević, Ognjen Bjelić és Duško Ćutilo a sajtótájékoztatón (Fehér Ildikó felvétele)

A vásár a Tartományi Regionális Fejlesztési, Régióközi Együttműködési és Helyi Önkormányzati Titkárság, valamint a Menekülteket és elüldözötteket segítő tartományi alapítvány közös szervezésében valósul meg. A rendezvény fő célja Szerbia és a régióbeli országok együttműködésének fejlesztése, a gazdasági, kulturális és idegenforgalmi szálakon keresztül. Több gazdasági kamara szakemberei is jelezték részvételi szándékukat, többek között a boszniai Szerb Köztársaság Gazdasági Kamarája, Banja Luka Gazdasági Kamarája, a Tartományi Gazdasági Kamara, valamint Szerbia és a régió sikeres üzletemberei, városok és települések képviselői, helyi szövetségek, kulturális és művészeti társaságok is képviseltetik magukat a rendezvényen. Ognjen Bjelić regionális fejlesztési, régióközi együttműködési és helyi önkormányzati titkár a tegnapi sajtótájékoztatón elmondta, hogy a vásár keretében panelbeszélgetéseket is szerveznek, feltérképezik a boszniai Szerb Köztársaság és Vajdaság idegenforgalmi lehetőségeit. Boško Vučurević, a Tartományi Gazdasági Kamara elnöke rámutatott arra a fontos tényezőre, hogy mintegy száz sikeres vállalat jelezte részvételi szándékát a vásáron és a beszélgetéseken. − Hazánkból negyven vállalat illetékesei lesznek itt, a boszniai Szerb Köztársaságból mintegy 25 vállalat képviselője adott pozitív választ, és a régió többi országából is érkeznek majd résztvevők. A 2017-ben aláírt együttműködési szerződés a boszniai Szerb Köztársasággal kiváló eredményeket hozott eddig, ezt a közös úttörést kivánjuk még jobban megerősíteni – mondta Boško Vučurević. A vásári program igen sokszínű lesz, hiszen a gazdasági potenciál mellett, bemutatják a régió kulturális-idegenforgalmi kínálatát, és gasztronómiai finomságok is felbukkannak.

− A kulturális hagyományok szárnya alatt úgy a népviseletet, mint a nyomtatványokat, könyveket, egy-egy régió ételeit és italait is bemutatjuk – mondta Duško Ćutilo, a menekülteket és elüldözötteket segítő, tartományi alapítvány igazgatója.

A vásár tehát csütörtökön reggel 9 órától látogatható, az ünnepélyes megnyitót 11 órára jelentették be, jelen lesz Igor Mirović tartományi kormányfő és Radovan Višković, a boszniai Szerb Köztársaság kormányfője is. A panelbeszélgetések 13 órakor kezdődnek.