2024. május 5., vasárnap

Fizetős lesz a szeméttelep

Változnak a szeméttelepek igénybevételének feltételei Kishegyes községben

Kishegyes községben a Komunál Közvállalat végzi a szemételszállítás szolgáltatást. A szolgáltatás egységesen működik a község mindhárom településén, és a polgárok túlnyomó többsége él ezzel a lehetőséggel.

A kishegyesi szeméttelep (Lakatos János felvétele)

A kishegyesi szeméttelep (Lakatos János felvétele)

A sikeres szemételszállítási szolgáltatás mellett azonban szükség mutatkozott a szeméttelepek racionalizációjára, számolt be lapunknak Kormányos Levente, a Komunál Közvállalat igazgatója. Idáig próbaüzemmódban működött a kishegyesi és szeghegyi szeméttelep, de hamarosan már fizetős lesz szemétkiszállítás.

– Változások lesznek a szeméttelepek működésében. Június 10-étől a kishegyesi szeméttelep szerdánként és szombatonként tart nyitva 7 órától 19 óráig, az összes többi napon zárva lesz. Szeghegyen pedig pénteken és szombaton tart nyitva a szeméttelep, szintén 7 és 19 óra között. Ezeken a munkanapokon ott lesz egy személy a közvállalat részéről, aki fogadja az ügyfeleket és megmondja, hogy hol rakhatják le a szemetet. Két árkategória létezik, az egyik a 400 dináros, ami maximum 3 tonnás pótkocsikra vonatkozik, a másik a 800 dináros, ami 3 tonna feletti pótkocsikra vonatkozik. Az érdeklődők a befizetést a közvállalat kishegyesi, illetve szeghegyi irodájában tudják elvégezni, és a befizetett csekkel tudnak kimenni a szeméttelepre – mondta el az igazgató, majd arra is felhívta a figyelmet, hogy mind a kishegyesi, mind a szeghegyi szeméttelep térfigyelő kamerarendszerrel lett felszerelve. Ez azt jelenti, hogy nyomon tudják követni, hogy ki járt ott, mit vitt ki és hol rakta le.

– Idáig a lakosság nagyon nagy mennyiségű szemetet vitt ki a szeméttelepekre ellenőrizetlenül. Az új rendszert azért vezetjük be, hogy racionalizáljuk a szeméttelepek működését, s ezáltal csökkenni fog a telepek működési költsége – mondta el az igazgató.

Hamarosan újabb fejlesztéseket terveznek: épülni fog egy 300 méter hosszú kerítésszakasz. A munkálatok néhány héten belül megkezdődnek.

Kormányos végezetül reményét fejezte ki, hogy hamarosan beüzemelik a regionális hulladéktárolót Szabadkán. Amikor megkezdődik az együttműködés a Regionális Hulladéktároló Kft. és a Komunál Közvállalat Kishegyes között, akkor Kishegyes községből a tárolóba fogják szállítani a lakossági szemetet. Ez azt fogja jelenteni, hogy a községben fel tudják számolni az eddigi szeméttelepeket.