2024. április 26., péntek

Az Újvidéki Színház a díjözön előtt és után

Évadzáró beszélgetés Venczel Valentinnal

Mint már arról beszámoltunk: négy plusz egy díjjal gazdagodott az Újvidéki Színház Hasszán aga felesége c. produkciója, illetve annak alkotó gárdája. Ez a produkció, amelyet Urbán András Ljubomir Simović motívumai alapján rendezett, érdemelte ki az idei 64. Sterija Játékok legjobb előadásának járó díját. Ezenkívül Sterija-díjat kapott a főszerepet alakító Béres Márta színművésznő és Vedrana Božinović, az előadás dramaturgja, továbbá Irena Popović Dragović, az előadás zeneszerzője. A Hasszán aga felesége szerepének alakításáért Béres Márta kiérdemelte a Dnevnik újvidéki napilap díját is.

Emlékeztetjük olvasóinkat arra, hogy a Hasszán aga felesége c. előadás alkotóit nemcsak a 64. Sterija Játékokon díjazták. A Vajdasági Hivatásos Színházak 69. Fesztiválján a legjobb női szerepért járó elismerését Béres Márta, a legjobb eredeti zenéért járó díjat Irena Popović Dragović kapta. Az említett produkció lett a legjobb előadás az I. Viminacium Fest požarevaci színházi fesztiválon is, Béres Márta pedig a közönség szavazatai alapján a legjobb színésznő.

Mit jelent(enek) a Sterija Játékok díja(i) az Újvidéki Színház társulatának? – kérdeztük Venczel Valentin színházigazgatót.

– A Sterija Játékok fesztivál a Nyugat-Balkán jelentősebb szakmai megmérettetése immár 64. éve. E színházi rendezvény és az eredmények elismerése a színházművészet balkáni viszonylatában a szakmai csúcsot jelenti. A díjakhoz mi így viszonyulunk. El kell mondanom, eddig több egyéni Sterija-díjban részesültek az Újvidéki Színház társulatában tevékenykedő állandó tagok, és a színházban vendégként együttműködő alkotók. A legjobb előadásért járó díj a fesztivál grand prix-je. 2013 óta ez a második Sterija nagydíja az Újvidéki Színház társulatának. A színházunk ezzel a második nagydíjjal megerősítette, tartóssá tette helyét a nyugat-balkáni színházi közeg élvonalában. Ez a nagydíj valójában a színház egészének járó díj. Ahogy szoktam mondani, az elismerést a portástól az igazgatóig mindannyian magunkénak kell hogy érezzük. A Sterija-díj kapcsán fontos kiemelnem, hogy az Újvidéki Színház magyar színház, tehát egy magyar színháznak a helyét biztosítottuk, magyar színházként hitelesítettük helyünket a nyugat-balkáni színházak, mondjuk, első tíz színháza mezőnyében.

Hogyan értékeli a 45. évadot?

– A sikerességet két szempont közé szoktam építeni: az előző idényhez viszonyítom, és úgy gondolom, annyira voltunk sikeresek, amennyire a saját magunk kitűzött feladatainkat elvégeztük. A tavalyi évad minőség és mennyiség szempontjából rendhagyó volt, mert ilyen évad egy színház életében húsz-huszonöt év alatt történik meg jó esetben, vagy soha. Ha a tavalyi évadhoz viszonyítjuk teljesítményünket, azt mondhatjuk, statisztikai mutatók szerint szerényebbek az idei eredmények, ám ha a saját céljainkhoz viszonyítjuk, akkor elégedettek lehetünk. Tavaly tevékenységünk és jelenlétünk terét jelentősen kiszélesítettük, egyfelől a nyugat-balkáni régió felé, másfelől a közép-ázsiai régió felé: Kopertől Kazahsztánig, Budapesttől Szkopjéig. Az idei feladatunk meg az volt, hogy megtartsuk pozíciónkat ebben a nagy térségben. A földrajzilag nagy terület közönsége különleges kulturális kódrendszerrel, igényekkel, befogadóképességgel rendelkezik. E közönség előtti helytállás volt a feladatunk, amit meg is valósítottunk. A 45. évadban kevesebb előadásunk volt, a minőségi megjelenés és ezek színvonalának elismerése azonban továbbra is megvan. Öröm számunkra, hogy az Újvidéki Színház előadásai iránti érdeklődés Újvidéken kívül ugyanolyan intenzitású, mint tavaly volt. Négy alkalommal léptünk fel a magyarországi közönség előtt. Folyamatban van a szlovéniai turné, és küszöbön állnak a szerepléseink a nyári fesztiválokon. Aleksandrovacon bemutatjuk a Nikita Milivojević rendezte Kis Magyar Pornográfiát, a szlovéniai Izolában a Ventilátor c. darabot. A koperi–újvidéki koprodukciónak eddig a vártnál nagyobb sikere lett. Így a čortanovci játékokon, továbbá a patinássá vált budvai fesztiválon és a tivati nyári fesztiválon is ezt a komédiát mutatjuk be a közönségnek. Június utolsó napján az Álmodozókkal versenyezünk a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján. Új feladat, új kihívás számunkra a Gyulai Várszínház Nyári Fesztiválján való szereplés az Alekszandar Popovszki rendezte Borisz Davidovics síremléke c. darabbal július 23-án, 20.30-kor.

A jövő héten magyarországiak vendégszerepelésére számíthat a vajdasági közönség…

– A budapesti József Attila Színház társulata külhoni turnéja keretében június 15-én az Újvidéki Színházban, június 16-án pedig Szabadkán vendégszerepel a Feketeszárú cseresznye c. melodrámával. A zenés, szerelmi történet színhelye Vajdaság. A darab első része még a Trianon előtti időszakot ábrázolja, a második része a Trianon utáni időszakot jeleníti meg. A korra jellemző, vajdasági, délvidéki, közép-európai történet, mindannyiunkat érint. A József Attila Színház társulatának vendégszereplése a két színház többéves alkotói, testvéri együttműködés eredménye. A mi társulatunk három alkalommal vendégszerepelt az ő közönségük előtt.

Hogyan látja a következő idényt?

– Erőforrásaink korlátozottak. Mi azonban nem vagyunk borúlátók. Egyfajta kegyelmi állapot van a vajdasági magyar közösség és a többségi közösség között, és mi arra törekszünk, hogy a pozitív légkört, a pozitív lehetőségeket építően használjuk a színház közönsége érdekében.

A tervezett Anna Karenina c. produkció bemutatója átkerül a következő évad elejére. Fontos számunkra, hogy június 20-án, a szezon befejezése után folytatódik a színház újjáépítése, így az új idényben megújított Nagyterem fogja várni a közönséget, és a tervek szerint a teljes tetőszerkezet rekonstrukciója is meg fog történni.

Június 6-ától 15-éig a magyar színházi világ legkiemelkedőbb ünnepe zajlik Pécsett. Mit jelent ez az ön számára, hogy színművészként a POSZT, a Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai bírálóbizottság tagjává választották?

– Az Újvidéki Színház 2013 óta négy alkalommal szerepelt a POSZT-on, és 5 díjat hozott el. Mivel tagja vagyok a szakmai zsűrinek, erre úgy tekintek, hogy a színházunkat képviselem, és ily módon az idén is a POSZT szereplője – mondta Venczel Valentin évadzáró beszélgetésünk alkalmával.