2024. április 26., péntek

Ajándék a kisgyermekes családoknak

A magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság babacsomagjai Csantavérre valamint Zomborba és környékére is eljutottak

A külhoni magyar gyerekek éve program keretében Pirityiné Szabó Judit, a Nemzetpolitikai Államtitkárság Délvidéki és Diaszpóra Főosztályának vezetője ma Csantavéren és Zomborban babacsomagokat adott át azoknak a szülőknek, akiknek tavaly született gyermekük, és a 2018-as Köldökzsinór program keretében igényelték az anyasági támogatást. Az eseményen jelen volt még mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke.

Pirityiné Szabó Judit elmondta, hogy a magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság 6600 babacsomagot ad át a Kárpát-medencében született gyermekek számára.

– Az első ünnepélyes átadást Vajdaságban tartottuk március végén, amikor a szabadkai és környékbeli családoknak nyújtottuk át a babacsomagot. Azóta az egész Kárpát-medencében zajlanak az átadások, amelyeken egyre több családnak szerzünk örömet. A Magyar Nemzeti Tanáccsal együttműködve osztjuk szét a babacsomagokat. Május elején Zentán 80 család vehette át ezt a ajándékot, ezután pedig Novák Katalin államtitkár adott át nagyobb mennyiségben babacsomagokat a topolyai családoknak. A mai napon Csantavéren és Zomborban szintén 80 család veheti át ezt az ajándékot. Ezután a Magyar Nemzeti Tanács koordinálásával a hónap folyamán minden kisgyermekes család átveheti ezt a csomagot – nyilatkozta Pirityiné Szabó Judit.

Mint hozzátette, a csomag jelképes, és olyan dolgokat tartalmaz, amelyek hasznosak a kicsik számára. A babacsomagban takaró, orrszívóporszívó, gyógyszeradagoló kanál és pelenka található. A termékek környezet- és bababarát anyagokból készültek.

– A 2018-ban született gyerekek kapnak babacsomagot a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságától. Azok a gyerekek, akiknek a szülei igényelték az anyasági támogatást, és magyar állampolgársággal rendelkeznek. Az előző évben több mint 800 gyermek született, és úgy tervezzük, hogy a következő két hétben minden helyszínre elvisszük ezeket a csomagokat. Tavaly nemcsak a családok számára volt örömteli a gyermekek születése, hanem nekünk, a Magyar Nemzeti Tanács tagjainak is, hiszen közösségünk új gyermekekkel gyarapodott és erősödött. Ezek a gyermekek olyan családokban születtek, amelyek magyarnak vallják magukat, a magyar nemzet tagjai. Ez a csomag is arra utal, hogy jó magyarnak lenni itt a szülőföldön, a Kárpát-medencében. Jó magyarnak lenni a nagyvilágban is minden gond és baj ellenére, hiszen olyan Magyar Kormány és olyan elkötelezett emberek állnak mögöttünk, akik mindent megtesznek azért, hogy a megszületett gyermek felnőjön, és az egyetem befejezéséig boldogulni tudjon a szülőföldön. Itt alapítson családot, hogy újabb gyermekek szülessenek erre a tájra, hiszen így tudjuk benépesíteni és megtartani a szülőföldünket – szögezte le Hajnal Jenő.

Balázs Zsuzsanna tizenegy hónapos gyermekével érkezett. Elmondása szerint az anyasági támogatásról az interneten szerzett tudomást. Nagyon örül a babacsomagnak, hiszen szerinte ez az ajándék hasznos a gyermek számára.

A csantavéri Művelődési Ház színházterme megtelt kisgyermekekkel és szülőkkel. A csomagok átadása előtt fellépett a helyi Hunyadi János Udvari Zenekar és a Hunyadi János Általános Iskola Csipetkék néptánccsoportja. A babacsomagokat Pirityiné Szabó Judit, Hajnal Jenő és Jerasz Anikó adták át a jelenlevő szülőknek.

Babacsomag a nyugat-bácskai családoknak is

Ma azok a zombori és Zombor környéki családok kapták meg a babacsomagot, akik a 2018. évben igényelték az anyasági támogatást.

Az átadás helyszíne a zombori Magyar Polgári Kaszinó volt, ahol vendégként köszönthették Pirityiné Szabó Juditot, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága Délvidéki és Diaszpóra Főosztályának vezetőjét, Hajnal Jenőt, a Magyar Nemzeti Tanács elnökét, Jerasz Anikót, az MNT VB elnökét, Pelt Ilona tartományi frakcióvezető-helyettest, a VMSZ nyugat-bácskai körzeti szervezetének elnökét, Turkál Mariannát, az MNT tagját, Szlákó Józsefet, az MNT tagját, Péter Istvánt, a VMSZ nyugat-bácskai körzeti szervezetének alelnökét, Pribilla Attila segédpolgármestert.

Köszöntőbeszédet mondott Hajnal Jenő, az MNT elnöke, továbbá Prityiné Szabó Judit főosztályvezető asszony.

Zomborban és környékén megközelítőleg 30 család részesült babacsomagbeli támogatásban, amelyet Pirityiné Szabó Judit, illetve az MNT vezetése adott át.

Az átadást kísérő ünnepi műsorban közreműködött a kupuszinai József Attila Általános Iskola napközis csoportja, Turkál Marianna tanítónő vezetésével, rendezésében.