2024. április 26., péntek

Szolid hozamokra lehet számítani

A Felsőroglaticához közeli mintaparcellákon fajtabemutatót tartottak. A határ nagyon tarka képet mutat, de összességében szolid átlagtermésre lehet számítani búzából és árpából is – állapították meg a szakemberek és a termelők a topolyai hagyományos „búzanapon”. Úgy vélik, hogy az árpa aratása három hét múlva megkezdődhet.

A topolyai Mezőgazdasági Szaktanácsadói Szolgálat megszakítás nélkül már több mint fél évszázada minden évben, május végén megszervezi a kalászosok fajtabemutatóját, melynek keretében csaknem harminc éve takarmányborsó-fajtákat is megtekinthetnek az érdeklődők.

Szép számban jelentek meg a termelők az idei kalászos fajtabemutatón a szakadó eső ellenére a Topolya melletti mintaparcellákon. Radomir Šuša, a Mezőgazdasági Szaktanácsadói Szolgálat szakmunkatársa nyitotta meg a rendezvényt. Elmondta, hogy sok termelő itt értesül először bizonyos újdonságokról, itt kap információkat arról, hogyan lehet többet és jobbat termelni. Idén 46 őszi vetésű búzafajtát, 11 őszi árpafajtát, valamint tavaszi és őszi takarmányborsó-, zab-, rozs-, bükköny- és tritikáléfajtákat lehetett volna megtekinteni, de az eső miatt a legtöbben inkább csak a szakemberek véleményét hallgatták meg.

Šuša ezúttal is hangsúlyozta, hogy ahogyan minden év, úgy ez is nagyon specifikus. A tavalyról áthúzódó nedvességhiány sokáig éreztette a hatását. A májusban hullott jelentős mennyiségű csapadék azonban meglepően sokat javított a helyzeten. Az általuk ellenőrzött topolyai és kishegyesi községek területén mintegy 3000 hektáron termesztenek most őszi árpát, a búza vetésterülete pedig meghaladja a 15 ezer hektárt. Országos szinten idén mintegy 560 ezer hektárt foglal el a kenyérgabona. A jelenlegi kilátások szerint a hozamok meghaladhatják átlagban a hektáronkénti 4 tonnát, és ha kedvezően alakul az időjárás, még a minőség is jó lehet. Az utóbbi évtizedek átlaga hektáronként 4-4,5 tonna között alakul, és jó eséllyel ezt az átlagot most a májusi esőzéseknek köszönhetően el lehet majd érni az idén is.

Nemes Róbert, az Újvidéki Növénynemesítő Intézet szakembere hangsúlyozta, az éghajlatváltozás létező, megfigyelhető folyamat, melyhez alkalmazkodniuk kell a termelőknek is. A tavaszi vetésű kalászosok állapotán nagyon meglátszik a korábban jelentkező csapadékhiány. Ezen a területen májusban 20–30 liter hullott négyzetméterenként. Érdekes jelenségnek nevezte, hogy idén a bokrosodás jóval később ugyan, mégis megtörtént, és most ezeken a tavasszal kinevelt kisebb kalászokon is szemek képződtek.

Holló Antal topolyai magántermelő rendszeres látogatója a fajtabemutatónak. Búza és árpa termelésével is foglalkozik. Felhívta a figyelmet, hogy tavaly aratásban mindössze 14 dinár 80 parát fizettek azért a gabonáért, ami most a tőzsdén csaknem 10 dinárral kerül többe kilogrammonként. Véleménye szerint ez jól mutatja, kinek van a legnagyobb haszna a kenyérgabonán. Az idei felvásárlási árról egyébként kevés szó esett, jóformán senki sem tudott megbízható információkkal szolgálni, hogy mennyi lehet 2019-ben a felvásárlási ár aratás idején.