2024. április 26., péntek

A vers ünnepe Csókán

A hétvégén Csókán, a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület székházában, megtartották a budapesti Versünnep Fesztivál diákseregszemléjének délvidéki elődöntőjét. A megmérettetésre 43 általános és középiskolás korosztályú versmondó jelentkezett Vajdaság több településéről. A rendezvény tematikája nyitott volt, bármely magyar klasszikus vagy kortárs költő költeményével lehet nevezni.

A verseny legjobbjai a zsűrivel és a szervezőkkel (Kiss Zoltán felvétele)

A verseny legjobbjai a zsűrivel és a szervezőkkel (Kiss Zoltán felvétele)

Az esemény megnyitóján fellépett az egyesület Gyöngyikék gyermekkórusa, Keresztes Csenge pedig szólóénekkel mutatkozott be. Az egybegyűlt versenyzőket, pedagógusokat, szülőket Kiss Tóth Erika, az egyesület elnöke köszöntötte, Tóth Lívia szervező pedig arról beszélt, hogy a vers ünnep a szívnek és a léleknek, ezt a napot pedig éppen a jelenlévők teszik ünneppé azzal, hogy eljöttek, és szebbnél szebb költeményeket hoztak magukkal.

A versenyzők teljesítményét Raffai Telečki Ágnes színművész, logopédus, Neisz Péter, a magyarországi Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság alelnöke és Turi Bálint színművész, a Versünnep Alapítvány képviselője bírálta el. Idén a gyermekek és fiatalok versválasztása rendkívül színes és változatos volt, és mint a zsűri értékelésében is elhangzott, a legtöbben bátran, csillogó tekintettel, alapos felkészültséggel tolmácsolták a költők sorait. Sokan éppen úgy, mintha a saját történetüket mondanák el, ami a lehető legjobb módja a sikeres szereplésnek.

A díjazottak névsora a következőképpen alakult: első és második osztályosok: 1. Nagy Tamás (Zenta), 2. Ujházi Nina (Zenta), 3. Gombár Réka (Temerin). Harmadik és negyedik osztályosok: 1. Kisutcai Ivett (Óbecse), 2. Lovas Jázmin (Zenta), 3. Bozsits Noémi (Szabadka) és Balunovity Anna (Csóka). Ötödik és hatodik osztályosok: 1. Majoros Lara (Temerin), 2. Szarka Kitti (Zenta), 3. Gombár Viktor (Temerin). Hetedik és nyolcadik osztályosok: 1. Jaksa Dominika (Csóka), 2. Tóth Katarina (Temerin), 3. Szabó Rebeka (Topolya) és Makrinov Alexandro (Zenta). A középiskolás kategóriában fellépő mindhárom tanuló, Szenci Rita, Almási Andrea és Gregus Klaudia, dicséretet kapott, csakúgy mint Szőregi Petra, az egyetlen óvodás fellépő.

A Versünnep Fesztivál diákseregszemléjének döntőjében, amelyet június 8-án tartanak meg Budapesten a Pesti Vigadó Sinkovits Kamaraszínpadán, Ujházi Nina, Balunovity Anna, Kisutcai Ivett, Majoros Lara, Makrinov Alexandro, Tóth Katarina és Jaksa Dominika kapott

bemutatkozási lehetőséget.