2024. április 26., péntek

Memento 75, a topolyai zsidóságra emlékezve

Szemerkélő esőben, a topolyai zsidóság elhurcolásának 75. évfordulója jegyében zajlott az idei Memento a Széles utcai zsidó temetőben, ahova ezúttal is az érintett topolyai családok, és a világ különböző pontjain élő leszármazottak érkeztek emlékezni. A rendezvényen beszédet mondott Noa Levy, Izrael belgrádi nagykövetségének konzulja.

Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana

Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana

Noa Levy konzul asszony mond beszédet (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Noa Levy konzul asszony mond beszédet (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– A társadalmak valamikor tevékeny zsidó közösségeit módszeresen tette tönkre a náci ideológia Európában. A 6 millió ember halála mellett a szerbiai zsidóság több, mint 80 százaléka semmisült meg. Az én nagymamám túlélte a vészterhes időket, és azt a küldetést kaptam tőle még kislányként, hogy minden gyermekre, minden nőre, férfira emlékezzek meg, akiknek nem volt szerencséje élve átvészelni a borzalmakat – mondta el egyebek mellett a konzul asszony, aki azt is kiemelte, hogy habár a meghurcoltatások után kevés zsidó maradt Topolyán, mégis dicséretes, hogy 2001 óta a községi önkormányzat, és a Film-Múzeum civil szervezet igyekszik megőrizni az áldozatok emlékét. A zsidó temető méltóságának megőrzéséért Noa Levy köszönőlevelet nyújtott át Kocsis Antal helytörténésznek, a sírkert rendben tartásáért kifejtett több éves erőfeszítéséért.

Dr. Bányai Viktória, a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpontjának tudományos főmunkatársa az emlékezés, és az emlékeztetés fontosságát hangsúlyozta.

– Egyre kevesebben vannak, akik személyesen élték meg a 75 évvel ezelőtti történteket, és egyre többen vagyunk, akik később születtünk, és akik számára történelem a holokauszt. Személyesen nem tudunk emlékeket felidézni, de tudunk kérdezni, és tanulni, majd továbbadni, ahogyan azt a zsidó hagyományok is tanítják. Azt tapasztalom, hogy megoszlanak a múlt iránt való érdeklődés tekintetében a fiatalok, magától a pusztítástól, a szörnyűségektől sokak elborzadnak. Azt gondolom, hogy hatásosabb az, ha a gyerekekben tudatosítjuk az egykor elhurcolt egyének, a családok hiányát, és hogy a borzalmak előtt milyen értékes tagjai voltak a társadalmunknak, mennyit tettek hozzá a közösségekhez – mutatott rá egyebek mellett az MTA tudományos főmunkatársa.

A rendezvényen Fazekas Ferenc, Tisza menti főesperes tolmácsolta a 125. zsoltárt héber nyelven, majd Kovács Róbert, a szabadkai zsidó hitközség képviselője előadásában hangzott el gyászima és a kaddis. Ez után a jelenlevők elhelyezték a temető kápolnájában helyet kapott emléktáblánál a kegyelet virágait. A leszármazottak nevében a Lederer család koszorúzott, a Magyar Nemzeti Tanács képviseletében Fazekas Róbert, a kulturális bizottság alelnöke hajtott fejet, a község képviseletében Saša Srdić, a képviselő-testület elnöke és Tomik Nimród tanácstag tisztelegtek, a topolyai Film-Múzeum koszorúját pedig Vastag Gazsó Hargita helyezte el. A zsidó temetőben zajló emlékezést Miroslav Jovančić alkalmi hegedű-improvizációja zárta. A megemlékezés Topolya Község Múzeumában folytatódott, Lea Vidaković alkalmi multimediális tárlatával.