2024. április 26., péntek

A gyors reakció életet menthet

A szakértők szerint a szívmegbetegedések kezelésére javasolt gyógyszerek közül többnek kellene pozitív listára kerülnie

Évente több mint 50 ezer szerbiai polgár életét követeli valamelyik szív- és érrendszeri megbetegedés. A Szerbiai Rádió és Televízió hírösszeállítása szerint  a szívinfarktusok száma megközelítőleg 15 ezer és jellemző, hogy a páciensek mind fiatalabbak.

A Második esély (Moja druga šansa) elnevezésű egyesület ezer, szívinfarktust túlélő személy részvételével készített felmérése szerint a páciensek tekintetében az egyik legaggasztóbb probléma az, hogy a kórházi kezelést követően magukra hagyja őket a szakma, így elsősorban a világhálóról szereznek értesüléseket a javasolt életmód változtatással kapcsolatban. Ivan Tojagić, az egyesület képviselőjének elmondása szerint a megkérdezettek 64 százaléka mondta azt, hogy jó lenne, ha a tájékoztatás céljával egyesületek, intézmények, valamint telefonos ügyfélszolgálatok alakulnának. Utóbbi a gyors és bárki számára elérhető tájékoztatást lenne hivatott lehetővé tenni, míg az edukációs központokban szakemberek tartanának előadásokat, például orvosok, dietetikusok, vagy sportszakemberek, magyarázta Ivan Tojagić, majd elmondta, hogy a felmérésből az is kiderült, a polgárok többsége huzamosabb ideig figyelmen kívül hagyja a különböző tüneteket és már csak akkor jelentkezik orvosánál, amikor megtörtént a baj, azaz a szívinfarktus. Tojagić szerint a döntéshozóknak érdemes lenne megfontolniuk, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésére javasolt gyógyszerek közül több kerüljön az úgynevezett pozitív listára, azaz a költségvetési támogatással elérhető gyógyszerek listájára, hiszen átlagban a betegek havi 5 ezer dinárt kénytelenek elkülöníteni a szükséges gyógyszerekre.

Dr. Goran Davidović, a Kragujeváci Klinikai Központ kardiológiai klinikájának orvosa szintén arra kérte a polgárokat, hogy azonnal reagáljanak az első tünetek jelentkezését követően, hiszen a kimutatások szerint egy perc késedelem 12 nappal rövidíti meg a várható élettartamot, míg 33 perc egy évvel.