2024. április 26., péntek

A projektalapú nevelésről

Kétnapos óvodapedagógus-továbbképzés Kishegyesen – A projektum módszer szemléletváltást jelent az óvodai oktatásban

Pénteken kétnapos szakmai továbbképzés kezdődött az óvodapedagógusok számára Kishegyesen. A képzésre a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében kerül sor, és a negyedik ilyen jellegű Vajdaságban. Az esemény szervezője a Magyar Nemzeti Tanács, és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával jött létre. De Negri Ibolya, a Magyar Nemzeti Tanács végrehajtó bizottságának tagja arról számolt be a médiának a képzés kapcsán, hogy számos településről érkeztek résztvevők.

De Negri Ibolya köszönti a találkozó résztvevőit (Lakatos János felvétele)

De Negri Ibolya köszönti a találkozó résztvevőit (Lakatos János felvétele)

– Óvodai projektoktatásról van szó ezen a kétnapos szakképzésen, amelyen 25 óvodapedagógus vesz részt. Érkeztek résztvevők Szabadkáról, Újvidékről, Zentáról, Magyarkanizsáról, Bácskertesről, és itt vannak a kishegyesiek is. Ez a képzés új módszertant, új szemléletet mutat be az óvónőknek. Fontosnak tartom, hogy nagyon sok jó tapasztalat és gyakorlat bemutatására kerül sor, hiszen a képzők és a hallgatók is ugyanabban a közegben és régióban dolgoznak. Ennek a képzésnek az is egy komoly hozadéka, hogy tapasztalatot tudnak cserélni a kollégák, amellett hogy fejlesztik a szakmai tudásukat. Fontos számunkra, hogy a képzés magyar nyelven folyik, mert óvodapedagógusaink így tudnak a leghatékonyabban tudást szerezni szakmai téren – mondta el De Negri, majd hozzáfűzte, hogy azért lényeges ez a módszer, mert nagyon fontos, hogy a gyerekek jól érezzék magukat a beiskolázási programban.

Ilyen jellegű módszert Nyugaton már évek óta alkalmaznak, a mostani képzés pedig magyarországi tapasztalatokra épül. Az oktatók az anyaországban vettek részt egy továbbképzésen, és az ott elsajátítottakat adják most tovább kollégáiknak – fogalmazott a végrehajtó bizottsági tag, majd hozzáfűzte, hogy a két nap során öt előadó értekezik különböző témákról.

A szakmai továbbképzés előadói Magyarországon egy háromnapos képzésen vettek részt, amelyet dr. Pálfi Sándor tartott – számolt be Cseszkó Beáta, a magyarkanizsai Pitypang Óvoda óvónője, a képzés egyik előadója.

– A módszernek az a lényege, hogy nem a tananyaghoz rendeljük a gyereket, hanem gyerekhez rendeljük a tananyagot. Mi úgy dolgozunk, hogy az óvónő határozza meg a heti terveket, és mi mondjuk meg, hogy mivel foglalkozunk. A projektmódszer ennek az ellentéte, a foglalkozásokon a gyermek érdeklődését helyezzük előtérbe, így egy foglalkozás keretében többfajta aktivitást tudunk megvalósítani – számolt be Cseszkó, majd hozzáfűzte, hogy Szerbiában 2021-től vezetik be ezt gyermekközpontú módszert.