2024. április 19., péntek

Nyárcsalogató dallamok

Pátkai Rozina és zenekara lépett fel a szabadkai VM4K-ban

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központban csütörtökön este Pátkai Rozina a Bossa nova mesék című produkcióval lépett fel. A hangulatos koncert folyamán a dalok portugálul, spanyolul és angol nyelven is megszólaltak. Pátkai Rozina a zenésztársaival érkezett: ifj. Tóth István gitározott, Ávéd János szaxofonozott, Kiss Benedek nagybőgőzött, Benkó Ákos pedig dobolt. Az olasz gyökerekkel rendelkező magyar énekesnő, dalszerző és képzőművész számos nemzetközi verseny díjazottja, zenéjére Amerikában is felfigyeltek, ahol sorra kapja a díjakat. Az ismert bossa novák mellett saját dalokat is énekel, és előadásában jelentős teret kapnak az improvizációk. Pátkai Rozina elmondása szerint a bossa nova világa már tizennégy éves korában magával ragadta:

Pátkai Rozina a VM4K-ban (Lukács Melinda felvétele)

Pátkai Rozina a VM4K-ban (Lukács Melinda felvétele)

– Angliában egy bolhapiacon bossa nova kazettákra bukkantam. A zsebpénzemből vettem egy sorozatot, azután még négyet, végül elköltöttem az összes pénzem, de rengeteg bossa nova kazettával tértem haza. Később, a bölcsészkar elvégzése után a jazz- és a latin zene érdekelt, így rátaláltam újra azokra a dallamokra, amelyeket már régebb óta ismertem. A zene miatt megtanultam portugálul is, és a dalokat főleg ezen a nyelven éneklem. Portugál szövegírónk is van, Bán Zsófia József Attila-díjas író. A bossa novák tulajdonképpen csodálatos versek, talán ezért is szeretem ennyire. A lelkemhez közel állnak, mert egy kicsit melankolikusak és ironikusak, de mindig reményteliek, nemcsak a szövegek, hanem a dallamvilág is – fejtette ki Pátkai Rozina, akit a képzőművészet is vonz, jelenleg a Magyar Képzőművészeti Egyetem intermédia szakos hallgatója.

– Ezzel párhuzamosan, a Minka projektum keretén belül van egy elektronikus zenei formációm is, amelyben magyar verseket énekelek. Minka néven jelenek meg az online platformokon, és állítok ki. Az első szerelem talán a képzőművészet volt. Több táborban is megfordultam, a szüleim úgy tervezték, hogy képzőművész leszek. A zene a gimnáziumban jött az életembe, akkor alakítottam egy Rakéta nevű zenekart, amellyel improvizációs rockot játszottunk. Ekkortájt fordultam a versek felé is. Ez a három művészeti ág, a zene, az irodalom és a képzőművészet valahogy összeért bennem, és valami arra hajt, hogy ebből egy összművészeti produkció legyen – tudtuk meg Pátkai Rozinától, aki nagy pocakkal érkezett Szabadkára, hiszen férjével, Fenyvesi Márton zenésszel babát várnak.