2024. április 26., péntek

A tartomány a topolyai egészségház alapítója

A község felügyeli a taxis személyszállítást – Különválik Topolya és Kishegyes Szociális Központja – Ülésezett a topolyai képviselő-testüle

Ebben az összetételben tegnap 23. alkalommal ült össze Topolya község képviselő-testülete, a képviselők kisebb vitákkal valamennyi kitűzött napirendi pontot elfogadtak, így a topolyai egészségház múlt évi jelentését is. A Dr. Hadzsy János Egészségház igazgatónője, dr. Kálóczi Dóra beszámolójában elmondta, hogy valamennyi kitűzött célt elértek a múlt évben, illetve a község támogatásának köszönhetően mára sikerült kikeveredniük a költségvetési mélypontból.

Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana

Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana

– A múlt évben Topolyától mintegy 2 millió dinár támogatást kaptunk az infarktusos betegek sürgős ellátására, illetve Kamenicára szállítására. Továbbá 3 millió 200 ezer dinárt munkatársaink szakosítására, illetve 5 millió 300 millió dinárt a falusi rendelők tatarozására, fenntartására. Emellett 1 millió 500 ezer dinárt preventív célokra, illetve 25 millió dinárt az intézményünk adósságának visszafizetésére. Több év után, a létszámstop ellenére, az egészségügyi minisztérium külön engedélyével két orvost és két nővért sikerült alkalmaznunk határozatlan időre – mondta az igazgatónő. Az ülésen elhangzott, hogy az egészségházak alapítói joga április közepe óta a tartományi szervekre ruházódott át. Hogy ez a jövőben mit jelent a Dr. Hadzsy János Egészségház szempontjából, még bizonytalan, de ami biztos, hogy a rendelet szerint Topolya is átadta az intézmény tartozásával kapcsolatos jelentést – mondta el Kislinder Gábor községi elnök.

– Topolya az előre megszabott határidőket tiszteletben tartva még idejében elkezdte az egészségház adósságának törlesztését. Emlékeztetőül: a 2020 végéig megszabott, 48 havi reprogramban meghatározott adósságcsökkentés előtt 109 millió dináros tétel miatt zárolták az intézmény számláit. Ha erre a község nem reagált volna korábban, akkor most csupán néhány hónap állna a rendelkezésünkre, hogy ezt megtegyük, ami teljesen átírná Topolya idei fejlesztési terveit – mondta el Kislinder.

Az ülésen beszámoló hangzott el Topolya és Kishegyes községek Szociális Védelmi Központjának múlt évi munkájáról is. Az intézmény igazgatónője, Jasmina Zimonjić közölte, hogy folyamatban van a topolyai és a kishegyesi szociális központ önállósítása. Összefoglalójában ismertette, hogy több mint 3800 ügyfél fordult hozzájuk, és szinte duplájára, 65-re emelkedett a bejegyzett családi erőszakok száma 2018-ban.

Stevan Mačković, a Szabadkai Történelmi Levéltár igazgatója beszámolt az intézmény múlt évi tevékenységéről, és felhívta a jelenlevők figyelmét a levéltár topolyai kihelyezett részlegének a papír alapú nyomtatványok szakszerű tárolásában is egyre nagyobb problémát okozó helyiségek, illetve munkakörülmény hiányosságaira. Továbbá ismertette, hogy digitalizálni fogják Szabadkán Topolya község egyházi anyakönyveit, és reményét fejezte ki, hogy utána visszakaphatják őket a jogos tulajdonosok.

Az ülésen szó volt a község helyi korrupcióellenes tervének elfogadásáról is, módosították a topolyai község közterületeinek használati díjáról hozott szabályzatot, illetve kiderült az is, hogy ezentúl a község dönt a taxis személyszállítás szabályairól. Szedlár Péter, a Községi Közigazgatási Hivatal jegyzője ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a 2011-es népszámlálási adatokat figyelembevéve 55 taxira kapott engedélyt Topolya, illetve a törvény pontosan előírja a személygépkocsik felszerelését, de részletesen kitér a járművezetőkre vonatkozó szabályokra is. A szállítás díjszabását is az önkormányzat hagyja jóvá.

Vita nélkül szavazták meg Miladin Nešić polgári jogvédő újabb ötéves megbízatását. A képviselők jóváhagyták 2027-ig a Topolya Völgyei Természeti Park keretében üzemelő Topolyai-tó halasítási és kezelési programját, amelyben nagyobb hangsúlyt kap a horgászturizmus. Az utolsó napirendi pontban, a képviselői kérdések keretében többek között a zentagunarasi szántóföldi madármérgezés részletesebb kivizsgálását, a felelősök megnevezését, illetve a vízelvezető kanálisok kitisztítását szorgalmazták a képviselők.