2024. április 26., péntek

A dohányzás és a tüdő

Május 31-e a füstmentes világnap. Ennek apropóján csütörtökön Szabadkán sajtótájékoztatót tartottak, amelynek keretében a Szabadkai Közegészségügyi Intézet, a Szabadkai Egészségház, valamint a Szabadkai Gyógyszertár képviselői osztották meg gondolataikat a dohányzás elleni küzdelemmel kapcsolatban.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

Dr. Nada Kostić Bibić, a Közegészségügyi Intézet vezetője elmondta, hogy a füstmentes világnap idei témája A dohányzás és a tüdő. Mindezzel arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a dohányzás, illetve a dohányfüst hogyan hat a tüdőre, és milyen szerepet játszik a különféle betegségek kialakulásában. A légzőszervrendszeri megbetegedések Szerbiában a harmadik leggyakoribb halálokok. Az észak-bácskai körzetben 2017-ben 148 személy hunyt el a tüdő valamilyen megbetegedésében, emellett 171 páciensnél diagnosztizáltak tüdőrákot, és 153 személy hunyt el tüdőrákban. A Közegészségügyi Intézet munkatársa arra figyelmeztet, hogy a dohányosok huszonkétszer nagyobb valószínűséggel kapnak tüdőrákot, míg tuberkulózisra kétszer nagyobb esélyük van. Mint megtudtuk, a statisztikák szerint a dohányzásról való leszokás csupán a próbálkozások 5–10 százalékában sikeres, azonban a tapasztalatok alapján kijelenthetjük, hogy minél többször próbálkozik egy adott személy, annál nagyobb a valószínűsége a leszokásnak, ami létfontosságú lenne.

Dr. Elizabeta Vrana, a Szabadkai Egészségház pneumofiziológus szakorvosa a dohányzás tüdőre gyakorolt hatását ismertette, kiemelve annak fontosságát, hogy a gyerekek minél korábban megismerkedjenek azzal, hogy a dohányzásnak milyen szerepe van a különböző betegségek kialakulásában.

Jelena Pavlović, a Szabadkai Gyógyszertár képviselője a dohányzás egy kevésbé ismert szegmensére mutatott rá, nevezetesen arra, hogy ez milyen hatással van bizonyos gyógyszerekre. Mint megtudtuk, a dohányban található nikotin több gyógyszer esetében is gyengíti azok hatását, éppen ezért a dohányosok esetében nagyobb dózisokra van szükség, például az antipszichotikumok és antidepresszánsok esetében, ami azonban megterhelheti a szervezetet.

Mindezek mellett azt is el kell mondanunk, hogy ma 10 és 12 óra között az említett intézmények, kiegészülve a Vöröskereszt helyi szervezetével, egészségügyi akciót tartanak, amelynek fókuszában szintén a dohányzás, illetve az ellene való küzdelem áll.