2024. április 26., péntek
ROLAND GARROS

Négy szerbiai a 32-ben

Novak Đoković és Dušan Lajović tegnapi győzelmei révén négy szerbiai teniszező jutott be a Roland Garros 3. fordulójába, a 32 legjobb közé. A folytatás sokkal nehezebbnek ígérkezik, és az is szép lenne, ha ketten ott lennének a nyolcaddöntőben.

Novak Đoković dolgát a svájci Henri Laaksonen sem tudta megnehezíteni (Fotó: Beta/AP)

Novak Đoković dolgát a svájci Henri Laaksonen sem tudta megnehezíteni (Fotó: Beta/AP)

Novak alig több mint másfél óra alatt, félerővel játszva győzte le a svájci Henri Laaksonent, és a 3. fordulóban még egy kevésbé ismert, Párizsban azonban a spanyol Jaume Munart és a francia Gilles Simont is felülmúló, 26 éves és a ranglistán 147. olasz Salvatore Carusóval találkozik.

Lajović is csak az első játékokban tanulmányozta a számára teljesen ismeretlen francia Elliot Bechetrit játékát, azután pedig rutinosan aratott győzelmet. Az ópázovai a nyolcaddöntőért holnap az 5. kiemelt német Alexander Zverevvel mérkőzik.

Györe László után Filip Krajinović lett a második szerbiai teniszező a 32 legjobb között. Egy időben voltak a pályán, s csaknem egyszerre tovább is juthattak volna, de a zentai be tudta fejezni a Popyrin elleni meccset, míg a zombori sehogyan sem vitte be a kegyelemdöfést. Krajinović a megnyert első két játszma után a harmadikban a továbbjutásért adogatott, meccslabdája is volt, de a spanyol Roberto Carballes nemcsak azt mentette, hanem megnyerte a harmadik, majd a negyedik szettet is. Az ötödikben ismét Filip breakelt, és újra a meccsért adogatott, de sikertelenül. Breakparádéban harmadszor adogatott a továbbjutásért, majd 7:6-nál negyedszer is. Ekkor jutott három új meccslabdához, és végre az utolsóval, Carballes hibája után véget ért a 4 óra 20 perces csata, amelyben Krajinović nyolc, Carballes pedig kilenc alkalommal adta le az adogatást. A zombori számára, aki a ranglistán feltört az 52. helyre, a nyolcaddöntőért az egyik legnehezebb ellenfél következik, hisz ma a görög Sztefanosz Cicipasszal kell farkasszemet néznie, akivel először találkozik. Nem lesz sokkal könnyebb dolga Györének sem, aki a 16-ért a tapasztalt japán Kej Nisikorival játszik, és nem kell viselnie az esélyesség terhét, ami a példás harciassággal társulva esetleg kedvező körülmény is lehet.

Roger Federer könnyen, Dominic Thiem annál nehezebben jutott tovább. Az osztrák alaposan megizzadt a kazah Alekszandr Bublik ellen, a negyedik játszmát 2:5-ről fordította meg, így elkerülte, hogy a Roland Garroson először vívjon ötszetteset.

A női világelső Naomi Oszaka szoros meccsen győzte le Viktorija Azarenkát, így már csak Karolína Plíšková jelent veszélyt a trónjára.

A kiemeltek közül kiesett Čilić, Schwartzman, Berrettini és Szabalenka, sérülés miatt pedig Edmund, illetve Bertens és Andreescu is búcsúzott. Párizsi hír az is, hogy a párosban elszenvedett vereség után a cseh Lucie Šafářová bejelentette pályafutása befejezését.