2024. április 24., szerda

Díj Olaszországból

Szakács Emma bronzérmes lett a Hippo nemzetközi angol nyelvi olimpián

A Hippo nemzetközi angol nyelvi olimpiát 2013 óta rendezik meg, az óvodás korosztálytól tizenkilenc éves korig lehet benevezni. Kezdetben hat ország versenyzői vettek részt, tavaly pedig ez a szám huszonnyolcra növekedett. Az idén nemcsak Európából, hanem Ázsiából és Afrikából is érkeztek diákok. A döntőt május 11-én és 12-én tartották meg az olaszországi Lido di Jesolóban. Szakács Emma, a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium második osztályos tanulója bejutott a döntőbe. A első és második osztályos középiskolások kategóriájában harmadik helyezést ért el. A tanulót Gulyás Franciskovity Leonóra angoltanárnő készítette fel a megmérettetésre. A versenyen szerzett élményekről és tapasztalatokról kérdeztük őket.

– Az osztályfőnökömtől szereztem tudomást erről a versenyről. Az első fordulót a Kosztolányi Dezső Gimnáziumban tartották, a másodikat pedig a szabadkai Svetozar Marković Gimnáziumban. Sikerült továbbjutnom a harmadikba, amelyet Olaszországban rendeztek meg. Lido di Jesolóban volt a verseny. A szállodában különböző országokból érkező diákokkal voltam egy szobában. A szervezők nagy hangsúlyt fektettek a barátkozásra, és ennek köszönhetően nagyon jó volt a hangulat – mesélte Szakács Emma. Mint hozzátette, amikor megtudta az eredményt, elmondhatatlan boldogságot érzett. Jutalmul egy bronzérmet, egy B2-es szintű oklevelet, valamint könyvjutalmat kapott. Óriási élményt jelentett számára az utazás, és a megmérettetés utáni napon még arra is lehetőségük volt, hogy ellátogassanak Velencébe. Jövőre is részt szeretne venni a versenyen.

Az első fordulóban 36 000 diák mérettetett meg, a döntőre pedig százhatvankét versenyző maradt. A résztvevők hallás és olvasás utáni szövegértésre, valamint íráskészségre vonatkozó feladatokat kaptak. Ezenkívül beszédgyakorlatok is voltak.

Gulyás Franciskovity Leonórától megtudhattuk, hogy az interneten böngészve talált rá a Hippo nemzetközi angol nyelvi olimpiára.

– A tanulók többször kérdezték tőlem, hogy milyen versenyeken tudnának részt venni, és elkezdtem keresgélni az interneten. Amikor rátaláltam erre a lehetőségre, úgy gondoltam, meg kell próbálnunk, hiszen lehet, hogy eljutunk az olaszországi döntőre. Ez szerencsére sikerült. Minden lehetőséget meg kell ragadni, hiszen a diákoknak is jó, ha minél több országban járnak. A szállás és az utazás költségeit fedezték, nekünk csak zsebpénzt kellett magunkkal vinnünk. A felkészülés során szerencsénk volt, mert az interneten megtaláltam az előző évek tesztjeit, és ezek nagy segítséget nyújtottak a tanulók számára. Nagyon örülök az eredménynek. Emmának nemcsak a tanára, hanem az osztályfőnöke is vagyok – mondta Gulyás Franciskovity Leonóra.