2024. április 18., csütörtök

Megújítják a magyarkanizsai szennyvíztisztítást

Vízpótlás és infrastrukturális fejlesztések a magyar–szerb határ menti régióban

A magyarkanizsai és a Csongrád megyei szennyvíztisztítás jelenéről és lehetséges jövőjéről tartottak workshopot kedden Magyarkanizsán a Vízpótlás és infrastrukturális fejlesztések a magyar–szerb határ menti régióban elnevezésű projekt keretén belül.

Fejsztámer Róbert, Dávid József, Vesna Markotić és Cinkler Rudolf a rendezvényen (Herédi Krisztián felvétele)

Fejsztámer Róbert, Dávid József, Vesna Markotić és Cinkler Rudolf a rendezvényen (Herédi Krisztián felvétele)

A projekt összköltsége mintegy 6,9 millió euró, és az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg a Magyarország és Szerbia közötti Interreg-IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program által. A projekt létrehozásában és megvalósításában az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, Magyarkanizsa önkormányzata, valamint a Tartományi Mezőgazdasági, Vízgazdálkodási és Erdészeti Titkárság vesz részt együttműködő partnerként.

Ahogy azt Dávid József projektmenedzser elmondta, a hároméves időtartamot felölelő projekt 2017 júniusában kezdődött, és 2020 májusában fog befejeződni. Elsődleges célja a vízgazdálkodás fejlesztése, ami hosszú távon hozzájárul a térség társadalmi és gazdasági helyzetének javításához. Ebbe a keretbe illeszkedett bele a magyarkanizsai workshop, amelyen négy előadó mutatta be a régió jelenlegi szennyvíztisztítási helyzetét. Cinkler Rudolf előadásában ismertette a magyarkanizsai csatornahálózat kialakítását, a jelenleg alkalmazott szennyvíztisztítási technológiát, valamint a tervezett fejlesztéseket. Vesna Markotić, a Tisza Menti Vízművek műszaki osztályvezetője a felszíni és a felszín alatti vizek minőségvédelméről beszélt, bemutatta azokat a problémákat, amelyekkel a vízgazdálkodás fejlesztése során szembesülnek, és ismertette, milyen korszerűsítések megvalósítását tervezik. Dudás Árpád, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság munkatársa a Csongrád megyei szennyvíztisztítás helyzetéről számolt be. Végezetül Nevenka Nikolić, a Vajdaság Vizei Vízgazdálkodási Közvállalat munkatársa ismertette a vajdasági szennyvízkezelés jelenlegi állapotát.

A szennyvíztisztításhoz kapcsolódó kapacitásnövelés új lehetőségeket jelent majd (Herédi Krisztián felvétele)

A szennyvíztisztításhoz kapcsolódó kapacitásnövelés új lehetőségeket jelent majd (Herédi Krisztián felvétele)

Az eseményen jelen volt Igor Crnobarac, a Tartományi Mezőgazdasági, Vízgazdálkodási és Erdészeti Titkárság munkatársa is, aki elmondta: a projekt során mindenekelőtt egy két és fél kilométer hosszú mobil gátat szereznek be, amire remélhetőleg még az idei év végéig sor kerül, és átadhatják azt a Vajdaság Vizei közvállalatnak. Elmondta: a kezdetektől fogva fontosnak tartják a vízgazdálkodás fejlesztését, amelyet pénzeszközökkel is támogatnak. A vízvezetékek és a szennyvízelvezető csatornák kiépítésére és felújítására mintegy 330 millió dinárt különítettek el.

Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa község polgármestere szerint minden forrásra érdemes pályázni, legyen az akár tartományi, akár köztársasági, akár a mostanihoz hasonlóan nemzetközi forrás. Örömét fejezte ki, hogy a község önkormányzatánál vannak olyan szakképzett munkatársak, akik tudják kezelni a sok munkával járó projekteket.

– Bízom benne, hogy amikor megtörténik a szennyvíztisztításhoz kapcsolódó kapacitásnövelés, akkor mind környezetvédelmi, mind egészségügyi szempontból az EU-s elvárásoknak is megfelelő szintet ugrunk meg Magyarkanizsán. A szennyvíztisztítóból kiérkező víz a csatornahálózaton keresztül vagy a Tiszába távozik, vagy öntözésre használják a mezőgazdasági területeken. Éppen ezért fontos, hogy a kijövő víz minőségét emeljük – mondta a polgármester, aki hozzátette, hogy a községhez tartozó többi településen is igyekeznek megoldani a szennyvíztisztítás problémáit, annak ellenére, hogy gazdasági és fenntarthatósági szempontból elképzelhetetlen, hogy minden falu saját tisztítóberendezést kapjon, ezért ezeken a településeken másféle megoldást kell alkalmazniuk.