2024. április 25., csütörtök
DUNAI HAJÓBALESET

Heten meghaltak, heten megsérültek, több embert még keresnek

Heten meghaltak, amikor összeütközött két hajó szerda este a magyar fővárosban, a Dunán a Parlamentnél, és az egyik elsüllyedt.

Fotó: MTI/Lakatos Péter

Fotó: MTI/Lakatos Péter

A balesetnek hét könnyű sérültje van, kihűléses tünetekkel vitték őket kórházba. Az elsüllyedt hajó fedélzetén 33 dél-koreai turista és kéttagú személyzet tartózkodott. Nagy erőkkel folyik a mentés, amelybe a rendőrök és a tűzoltók mellett a katonák is bekapcsolódtak, a Duna teljes magyarországi szakaszán.

A Hableány elnevezésű turistahajó feltehetően egy nagyméretű luxushajóval ütközött a szakadó esőben, amely maga alá gyűrte a kisebb hajót. A turistahajó gyorsan elsüllyedt. Roncsát a Margit híd pilléréhez közel, a Duna mélyén találták meg.
A mentőszolgálat több embert megkísérelt újraéleszteni, de hét esetben nem jártak sikerrel.
A mentést nehezíti az időjárás, a sötétség, a víz alacsony hőmérséklete, továbbá az, hogy a Duna árad és a folyónak erős a sodrása.
Kolozsi Péter, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője azt mondta, a keresés elhúzódó folyamat lesz.
A helyszínen tartózkodik Pintér Sándor belügyminiszter és Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár is.
Horváth Ildikó a magyar kormány nevében részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. Egyúttal megköszönte a mentésben részt vevők munkáját.
Az áldozatok azonosítását a Koreai Köztársaság budapesti nagykövetségének munkatársai segítik.
Zacher Gábor toxikológus az M1 csatornának nyilatkozva arról beszélt, hogy a kihűlés komoly fenyegetést jelent, és a sérülések mellett a sokkhatásnak is kiszámíthatatlanok lehetnek a következményei.
A Hableány tulajdonosa, az Európa Cégcsoport és a Panorama Deck Kft. szóvivője,Tóth Mihály azt mondta, rutinszerű hajós városnézés közben történt a baleset. Közölte azt is, hogy a hajót folyamatosan szervizelték, műszaki hibáról nem tudnak.
Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője arra hívta fel a figyelmet, hogy erőteljesen árad a Duna a fővárosban, a budapesti szakaszon is folyamatosan nő a vízszint.
Jelenleg 5 méter körüli a vízállás. A Duna 10-15 fokos lehetett, amikor a baleset történt.

A dél-koreai elnök kormányszintű operatív csoport megalakítását rendelte el

Fotó: MTI/Lakatos Péter

Fotó: MTI/Lakatos Péter

A külügyminiszterrel az élén, kormányszintű operatív csoport megalakítását rendelte el csütörtökön a dél-koreai elnök az ország turistáit ért magyarországi vízi balesettel kapcsolatban.

Mun Dzse In egyben utasította kormányát, hogy a magyar hatóságokkal együttműködve tegyen meg minden lehetséges intézkedést azoknak a dél-koreai turistáknak a megsegítésére, akik hajóbalesetet szenvedtek Budapesten.
A Yonhap hírügynökség jelentése szerint Mun tájékoztatást kapott a történtekről Csung Jui Jongtól, a dél-koreai elnök nemzetbiztonsági hivatal vezetőjétől. 
A szöuli kormány azt is tervezi, hogy a lehető leghamarabb 18 tisztviselőből álló csoportot küld Magyarországra.
Legalább heten meghaltak, amikor összeütközött két hajó szerda este a Budapesten, a Dunán a Parlamentnél, és az egyik elsüllyedt. A balesetnek hét könnyű sérültje van, kihűléses tünetekkel vitték őket kórházba. Az elsüllyedt hajó fedélzetén 33 dél-koreai turista és kéttagú személyzet tartózkodott.