2024. április 26., péntek

Kötelező tűzvédelmi kiképzés pincéreknek

A vendéglátóipari létesítményekre vonatkozó új tűzvédelmi szabályzat szerint a dolgozók kötelesek lesznek átesni tűzvédelmi kiképzésen, azoknak a vendéglátóipari létesítményeknek pedig, amelyek több mint 150 dolgozót alkalmaznak, tűzvédelmi szakembert kell majd foglalkoztatniuk.

Az újdonságok közé tartozik többek között az is, hogy a vendéglátóipari létesítményekben kötelező lesz a tűzvédelmi riasztóberendezés, valamint az objektumok mennyezetén elengedhetetlen tűzérzékelők és tűzoltó-berendezések elhelyezése. Ezek azonnal működésbe lépnek, amint füstöt érzékelnek.

Dragan Stanojević, az Újvidéki Vendéglátóipari Létesítmények Egyesületének az elnöke szerint az új szabályzat sokkal rugalmasabb mint a régi, mert nem sorol minden vendéglátóipari objektumot egy kategóriába.

– Most pontosan tudni, hogy a vendéglátóipari objektum nagyságának függvényében milyen kötelezettségeknek kell megfelelniük, mert a tűzvédelmi szabályzat megkülönbözteti a kisebb és a nagyobb helyiségeket. Az utóbbi években sikerült javítani a biztonságon, minden vendéglátóipari létesítményben kötelező a tűzvédelmi berendezés. A foglalkoztatottak számára elengedhetetlen a tűzvédelmi kiképzés, a tűzvédelmi előírások betartásával megbízott és bejegyzett vállalatok pedig folyamatosan ellenőrzik a szabályzat betartását, valamint az új dolgozók alkalmazását és kiképzésüket. Az ellenőrzéseket négy-öt éve folyamatosan végzik – magyarázta Stanojević.

Az Újvidékre vonatkozó szabályzat külön koordinálja a vendéglátóipari létesítmények munkaidejét, aminek köszönhetően egyes vállalkozások engedélyt kaphatnak a hosszabb nyitvatartási idő alkalmazásához, de a tűzvédelmi előírásokat maradéktalanul be kell tartaniuk. Sajnos, az új, a korábbinál szigorúbb rendszabály bevezetése csak azután történt meg, miután több, halálos kimenetelű tűzeset történt a városban, ide tartozik a Munkásegyetemen, a Lounge kávézóban és a Contrast diszkóban történt tűzvész is – emlékeztet a Novosti napilap cikke.

Az újvidéki Rendkívüli Helyzetek Hivatalában elmondták, hogy mindegyik vendéglátóipari létesítmény tulajdonosa az előírásoknak megfelelővé teheti kocsmáját, klubbját. – Továbbra is folytatjuk a megszokott ellenőrzéseket, minden vendég jelentheti azt, ha az előírtnál nagyobb számú vendég tartózkodik egy objektumban, tehát ha úgy méri fel, hogy a megengedettnél nagyobb a vendégsereg. Ha ez bebizonyosodik, akkor szabálysértési eljárás indul a szórakozóhely illetékesei ellen, a büntetés 300.000 és 1 millió dinár között alakul, de akár a vendéglátóipari létesítmény bezárásával is járhat. Ilyesmire volt már példa – mondták a hivatalban.

Ljubica Krnjajić tűzvédelmi mérnök kifejtette, nem ért egyet azzal, hogy az új szabályzatban az általános menekülési útvonalak mellett nem tüntették fel, hogy tűzveszély esetében merre menekülhetnek a vendégek. A dolgozók kiképzése 20 napot tart majd, ez 200 órás oktatást jelent. A Vajdasági Tűzoltó Egyesületben 30 fős csoportokat indítanak, 2018-ban négy csoport vett részt a kiképzésen. A tapasztalatok alapján elmondható, hogy a legnagyobb gondot az jelentheti, hogy a foglalkoztatók gyakran „cserélik” a dolgozókat, ezért minden új munkás esetében újra el kell végezni a tűzvédelmi kiképzést.