2024. április 26., péntek

A rongálók megbüntetését követelik

Adán ismeretlenek ismét trágár feliratokkal csúfították el a labdarúgóklub lelátóját, ahol több tucat széket is összetörtek és megrongáltak

A hétvégén, péntekről szombatra virradóra ismeretlenek, vélhetően fiatalok Adán trágár feliratokkal körbefirkálták az AFK, az adai labdarúgóklub 210 férőhelyes fedett lelátóját, ahol legalább 10 műanyag széket összetörtek, valamint mintegy 40 darabot megrongáltak, illetve italosüveget dobáltak be a focipályára.

Körtvélyesi Tícián (Csincsik Zsolt felvétele)

Körtvélyesi Tícián (Csincsik Zsolt felvétele)

A lelátóra angol és magyar nyelvű feliratokat festettek fel fekete szórófestékkel. Körtvélyesi Tícián klubigazgató elmondta, hogy a létesítményben jelentős kár keletkezett, amelynek felmérése folyamatban van.

– Sajnos nem először történt rongálás a lelátón. Hétfőn hivatalos feljelentést tettünk a rendőrségen, és nem fogjuk hagyni, hogy ne kerüljenek elő a tettesek, illetve az események végkimenetelét a büntetésig követni fogjuk – közölte Körtvélyesi Tícián.

– A korábbi rongálás és firkálás alkalmával egy kicsit ráhagytuk, hogy lesz, ami lesz, igaz, végül lett belőle rendőrségi és bírósági ügy is. Akkor is tudni lehetett, hogy kik voltak a tettesek, hét-nyolc fiatal, akik közül érdekes módon csak egy jutott el a bíróságig. Azt viszont nem szerettük volna, hogy egy személy vigye el a többi helyett is a balhét. Az érdekes kérdés, hogy ez miért történt így, és egyáltalán hogyan történhetett meg, hogy a folyamatban hat-hét tettes lemorzsolódott. Most viszont mindenképpen szeretnénk példát statuálni, hogy ez többet ne forduljon elő. Rendezett és szép a lelátó, többször is láttuk, hogy fiatalok felülnek oda, de senkit sem zavartunk el onnan. Bizonyos értelemben ez közterület, ugyanakkor mégsem az, mert a klubhoz tartozik. Ha valaki kulturáltan beült beszélgetni, és élvezte a szép kilátást, azt nem akartunk megfosztani ettől, most viszont azt tervezzük, hogy lezárjuk a lelátót, és kiírjuk, hogy ez magánterület. A létesítményt ezután csak a sportesemények alkalmával lehet majd használni, aki ezt megsérti, azt azonnal feljelentjük, függetlenül attól, hogy kárt tesz-e valamiben, vagy csak békésen üldögél – nyilatkozta a klubigazgató, aki hozzátette, nincs tudomásuk arról, hogy kik követték el a firkálást és a rongálást, de ennek a kiderítése nem is az egyesület feladata. Meglátása szerint a vélhetően fiatalkorú rongálók szüleit szintén felelősség terheli az ilyen és ehhez hasonló vandalizmusban.

Az adai futballpálya megrongált és összefirkált lelátója (Csincsik Zsolt felvétele)

Az adai futballpálya megrongált és összefirkált lelátója (Csincsik Zsolt felvétele)

– A labdarúgópályát és a létesítményt rendszeresen több mint száz gyerek használja, így nekik is szembesülniük kell ezekkel a trágár feliratokkal, ami valóban igen sajnálatos dolog. Ezzel a tettükkel a rongálók elég sok fiatalba, családba és sportszerető emberbe is belerúgtak. Ezen a héten elkezdjük a lelátó helyreállítását, mert két hét múlva elkezdődik a nemzetközi utánpótlás-labdarúgótorna, a Böködi-kupa, közeleg Ada község napja, illetve lesznek bajnoki mérkőzések is. Továbbá vannak fociedzések is, és nem szeretnénk, ha nap mint nap ezzel találkoznának a fiatalok. Sajnos a rongálók a károkozással nagy költségekbe kényszerítik az egyesületet, ugyanakkor igyekszünk megbirkózni vele, és mielőbb elvégezni a helyreállítást – közölte Körtvélyesi Tícián.