2024. április 26., péntek

Egymillió dinár értékű felújítás

Elektronikus ajtó, LED-világítás, tűzriasztó a Bolyaiban

A tartományi oktatási titkárság a vajdasági oktatási intézmények számára pályázaton keresztül több mint 144 millió dinár értékű támogatást nyújt, amelyet az iskolák, óvodák és diákotthonok épületfelújításra fordíthatnak.

Az iskola nem először pályázott sikeresen épületfelújítási munkálatokra (Gergely József felvétele)

Az iskola nem először pályázott sikeresen épületfelújítási munkálatokra (Gergely József felvétele)

A támogatásban részesülő 48 intézmény között található a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium is, ahol a kollégium épületét korszerűsítették.

Csikós Pajor Gizellától, a zentai Bolyai TGK igazgatójától megtudtuk, hogy az iskola egymillió dinár értékben nyert pályázatot az intézmény épületének felújítására:

– Három dologra fordítottuk az elnyert összeget. Beszereltünk egy elektronikus, önnyíló ajtót, amely kártyákkal is üzemeltethető, és szükség esetén elzárja a kollégiumot az iskolától. Ennek az ajtónak az üzembe helyezésére több szempontból is szükség volt. Egyrészt a nevelőtanárok le tudják zárni a kollégium érintett részét, így amikor végigjárják a szobákat, a gyerekek nem tudnak ki-be járni a kollégiumból. Egyébként előfordulhatna, hogy valaki időközben megérkezik, vagy lemegy tanulni. Tehát ez a rendszer a nevelőtanárok dolgát is megkönnyíti. Másrészt olyan célt is szolgál, hogy amikor a nyári hónapokban hűtjük a kollégium folyosóit és szobáit, lezárhatjuk az ajtót, hogy a levegő ne keveredjen az iskola épületében lévő, meleg levegővel. Ha keveredik, sose lehet lehűteni. Harmadszor pedig mindenféleképpen egy biztonsági bejáratról van szó. Ugyanebből az egymillió dináros összegből finanszíroztuk a kollégiumi világítás LED-világításra cserélését, illetve a konyhánknak, az étkezőnknek és az egyik számítógépteremnek helyet adó épületrész tűzriasztókkal való felszerelését.

Hozzátette, hogy az iskola nem először pályázik sikeresen épületfelújítási munkálatokra. A tavalyi iskolaévben közel másfél millió dinárt nyertek pályázat útján, akkor a kollégiumi fürdőszobákat és ajtókat újították föl. Ennek keretében minden sérült ajtószárnyat lecseréltek, a fürdőszobákba pedig többek között új tuskabinokat szereltek be.