2024. április 26., péntek
FORMULA-1

Hamilton győzelme Laudáért

Kilencvenéves történelmét ünnepelte volna idén a Monacói Nagydíj, ehelyett viszont egy egészen más megemlékezésről szólt a Formula–1-es hétvége: a héten elhunyt háromszoros világbajnok, Niki Lauda előtt tisztelegtek a csapatok és a miniállam egésze. Az osztrák legenda személyéhez kötődött piros sapkákat osztogattak, a Mercedesnél pirosra festették az autóik fejvédő keretét, Lewis Hamilton és Sebastian Vettel is Lauda egykori sisakját idéző mintázattal rukkolt elő, a rajt előtt pedig egyperces csendbe borult a pálya.

Monte-Carlo egyperces néma csenddel tisztelgett Niki Lauda emléke előtt (Fotó: Beta/AP)

Monte-Carlo egyperces néma csenddel tisztelgett Niki Lauda emléke előtt (Fotó: Beta/AP)

A verseny a Monacótól megszokott stílusban zajlott, az ismert előzési nehézségekkel, ráadásul a beharangozott eső is elmaradt, ami megkeverhette volna a lapokat. A Mercedes megszerezte az első rajtsort, ám ezt nem tudták zsinórban hatodik kettős győzelmükre váltani, ami új rekordot jelentett volna. A futam meghatározó eseményei mind felhúzhatóak egyetlen történetszálra, amelyet a Ferrari szombati hibája indított be, amikor is nem küldték ki Charles Leclerc-t egy utolsó körre az időmérő első szakaszában, így végül a monacói pilóta a rajtrács 15. helyére szorult.

A hazai hős tudta, hogy csak nagy kockázatvállalással lehet esélye egy tűrhető eredményre, így hamar több merész előzésbe is belement, a Nico Hülkenberg elleni kísérletekor azonban a falnak koccant a Rascasse-ban, és defektet kapott, ami a kiesését eredményezte, de előtte még alaposan teleszórta a pályát törmelékkel. Emiatt a biztonsági autó közbelépését rendelték el, aminek hatására az élmezőny a bokszba viharzott egyetlen kerékcseréjére. Ezalatt Max Verstappen átugrotta Valtteri Bottast, ezzel viszont egyikük sem járt jól: a két autó a bokszban összekoccant, ami miatt a holland 5 másodperces időbüntetést kapott, a finn meg defektet, így jöhetett is vissza új kerekekért, és a 4. helyre csúszott, Vettel mögé.

Hamilton lágyabb gumit kapott üldözőinél, és a futam felétől a rádióban végig amiatt aggodalmaskodott, hogy nem fogja velük kibírni a végéig. Valóban annyira visszavette a tempót, hogy olykor még a sereghajtó Williamsek is gyorsabb körre voltak képesek nála, ám például szolgált előtte Daniel Ricciardo tavalyi győzelme, aki úgy is maga mögött tudott tartani mindenkit, hogy autója egy meghibásodás miatt 150 lóerőt veszített. Verstappen nagy nyomás alatt tartotta a britet, és pár körrel a vége előtt megkísérelte az előzést, de nem járt sikerrel, időbüntetése miatt pedig végül csak a 4. helyen rangsorolták. Hamilton harmadszor nyert Monacóban, Vettel szezonbeli legjobbjával második lett, Bottas révén pedig idén először szorult le egy Mercedes a dobogó harmadik fokára…

A Monacói Nagydíj végeredménye: 1. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 1:43:28,437, 2. Sebastian Vettel (német, Ferrari) +2,6 másodperc hátrány, 3. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) +3,1, 4. Max Verstappen (holland, Red Bull) +5,5, 5. Pierre Gasly (francia, Red Bull) +9,9 stb.

A bajnokság állása, pilóták: 1. Hamilton 137 pont, 2. Bottas 120, 3. Vettel 82, 4. Verstappen 78, 5. Leclerc 57 stb.

Csapatok: 1. Mercedes 257 pont, 2. Ferrari 139, 3. Red Bull 110, 4. McLaren 30, 5. Racing Point 17 stb.

FORMULA–E

Éleződik a hajsza

A Formula–E Berlinben járt ezen a hétvégén, ahol nem is egy igazi utcai pályán, hanem a már használaton kívüli Tempelhof repülőtér betonján felállított falak között versenyzett. Az élről a Nissannal Sébastien Buemi rajtolt, de a verseny folyamán megelőzte őt „ősi riválisa”, Lucas di Grassi, akivel a sorozat első három szezonjának bajnoki címeiért folytattak öldöklő csatát, a brazil pedig nem is adta ki kezéből a vezetést, megszerezve szezonbeli második győzelmét. A dobogóra a mezőny közepéről indulva Jean-Eric Vergne kapaszkodott még fel, ennek köszönhetően a szezon során először nem változott a bajnoki tabella éllovasa egy versenyhétvége után. Mivel már csak három futam van hátra az idényből, most már tényleg érdemes számolgatni: Vergne és Di Grassi most szert tettek némi pontelőnyre a tabellán, a DS másik pilótája, André Lotterer viszont nullázott, miután az időmérőn nem tudta időben megkezdeni a gyorskörét.

A Berlin ePrix végeredménye: 1. Lucas di Grassi (brazil, Audi) 47:02,477, 2. Sébastien Buemi (svájci, Nissan e.dams) +1,8 másodperc hátrány, 3. Jean-Éric Vergne (francia, DS Techeetah) +2,5, 4. Antonio Felix da Costa (portugál, BMW Andretti) +5,8, 5. Stoffel Vandoorne (belga, HWA) +6,3 stb.

A bajnokság állása: 1. Vergne 102 pont, 2. Di Grassi 96, 3. Lotterer 86, 4. Da Costa 82, 5. Frijns 81 stb.

Alonso és a McLaren blamája

Fernando Alonso az F1-től távol is intenzíven folytatja a versenyzést, sőt a McLarentől sem vált el: ezúttal közösen neveztek be a világ leghíresebb oválpályás versenyére, az Indianapolis 500-ra, amelyet a spanyol régóta szeretne megnyerni, hogy a Monacói Nagydíjjal és a Le Mans-i 24 órással együtt magáénak mondhassa a tripla koronát, a sokoldalú autóversenyzők névleges elismerését. Amikor 2017-ben először elindult ezen a versenyen, kieséséig a fő esélyesek között volt, idén azonban csúfos bukás lett a vége: a futamon mindig 33 autó vehet részt, Alonso viszont az időmérőn csak a 34. helyet szerezte meg a 36 nevező közül, így nem is állhatott rajthoz. A kínos eredményt magára vállalta a McLaren, amely ezúttal teljesen önállóan készítette fel az autót, ám számos megengedhetetlen hibát vétettek: az első tesztre nem érkezett meg az autó kormánya, a festőüzemben nem olyan narancssárga árnyalatúra színezték az autójukat, mint szerették volna, egyszer pedig elfelejtették az inchet átváltani centiméterre egy beállításnál… A csapat ígéri, jövőre már felkészültebben térnek vissza.