2024. április 26., péntek

Madármérgezés Zentagunaras határában

Tíz madártetemet találtak az egyik kukoricaföldön

A Tartományi Természetvédelmi Intézetbe kedden bejelentés érkezett, hogy Zentagunaras határában, az egyik kukoricával bevetett parcellán több madár, köztük fokozottan védett fajok, teteme hever.

A minden jel szerint mérgezés áldozatává vált madarak tetemeit az újvidéki székhelyű Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület terepen tartózkodó tagjai fedezték fel, majd értesítették az illetékes hatóságot. A kelőfélben lévő kukoricaföldön tíz madártetemet számoltak meg. A madarak – négy vetési varjú, három házigalamb, két barna rétihéja és egy szarka – minden jel szerint mérgezés áldozatává váltak, egy részüket már kikezdték a ragadozók.

A szerdán a tartományi környezetvédelmi felügyelőség, a mezőgazdasági minisztérium növény-egészségügyi felügyelője a Tartományi Természetvédelmi Intézet szakemberei segítségével elvégezte a helyszínelést a topolyai rendőrség és a mezőőrség (Ipon Security, Újvidék) bevonásával.

Mérgezésre utaló körülmény, hogy az elpusztult vetési varjak közelében több helyen kukoricaszemek voltak szétszórva, a talajon pedig a madarak csőrével vájt lukakat találtak. Három parcellán találtak elpusztul madarakat, a terület használója, a zentagunarasi I. K. kijelentette, hogy üzletben vásárolt, deklarációval ellátott kukoricamagot ültetett a földbe, és nem szórt szét a parcelláján semmilyen tiltott vegyszerrel kezelt kukoricát.

Ezzel szemben a terepen talált mérgezés tüneteit mutató madártetemek görcsberándult ujjai arra engednek következtetni, hogy erős idegméregtől (pl. Furadan) pusztultak el. A helyszínelés alkalmával begyűjtésre került két, fokozottan védett barna rétihéja tetemét, a kelő kukoricanövényekből és a szétszórt kukoricamagból gyűjtött mintát Újvidéken, az Állatorvosi Kutatóintézetben toxikológiai vizsgálatnak vetik alá, hogy meg tudják állapítani pusztulásuk okát.

A Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület a Tartományi Természetvédelmi Intézettel közösen vesz részt az európai ragadozó madarak védelmére indított PannonEagle nevű nemzetközi projektumban. Különösen aggasztóak azok az információk, amelyek szerint Topolya és Zentagunaras környékén rendszeres a „nemkívánatos kártevők” mérgezése cink-fosfid és kabofurán felhasználásával.

– A Furadan használata szigorúan tilos és büntetendő, a cink-fosfid rágcsálóirtó készítményt pedig nagy körültekintéssel szabad használni, amit a rágcsálók járataiba való szórása után be kell temetni, hogy más ne tudjon hozzáférni. Ezúttal is felhívjuk a közvélemény, a mezőgazdasági termelők figyelmét, hogy hagyjanak fel a tiltott szerek alkalmazásával a mezőgazdaságban, mert ezzel törvénysértő, büntetendő cselekedetet követnek el. A mostanihoz hasonló eseteket pedig jelentsék a rendőrségnek és a Tartományi Természetvédelmi Intézetnek, mivel a természeti értékeink ellen elkövetett bűncselekményről van szó – hangsúlyozta Marko Tucakov, a Tartományi Természetvédelmi Intézet munkatársa.

A Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület adatai alapján az elmúlt 20 évben Szerbiában 250 felderített (a felderítetlen esetek száma ennek a sokszorosa lehet) madármérgezés történt, ezek során 2100 védett madár, köztük 220 egerészölyv, 98 rétisas, 16 fakókeselyű és 24 daru pusztult el.